Börtönből jelentkezett be a tárgyalásra a Joób-ügy egyik vádlottja, többeket elítéltek

Hat olyan vádlott esetében hoztak ma ítéletet Szegeden Joób Márton önkormányzati képviselőék csalási ügyében, akik korábban már bűnösnek vallották magukat és megegyeztek az ügyészséggel: próbaidőt és pénzbüntetést kaptak.

A szegedi önkormányzati képviselő és korábbi többszörös aranyérmes kenus Joób Márton és köre ellen azért emelt vádat az ügyészség, mert szerintük a politikus szórólapterjesztéssel és műsorújság kiadásával foglalkozó cégét, hogy a piacon tudja tartani, 17 társával egy négy megyében tevékenykedő bűnszervezetet hozott létre. Többek között nem fizettek adót, fiktívszámláztak, az alkalmazottakat pedig nem mindig jelentették be.

Csütörtökön a tizennyolcadrendű vádlott előkészítő ülésére, és a magukat korábban bűnösnek valló vádlottak esetében ítélethirdetésre került sor. Előbbi, V. Róbert jelenleg a kiskunhalasi büntetés-végrehajtási intézmény foglya, így őt most online, a tárgyalóteremben található, falra függesztett tévén keresztül hallgatta meg a bíróság. A vád szerint két céget is irányított, melyek tényleges gazdasági tevékenységet nem végeztek, és fiktív számlákat állítottak ki Joób Mártonéknak 13–14%-os jutalékért. Az ügyész szerint Joób átutalással fizette ezen számlákat, majd vagy felvették az összegeket, vagy továbbutalták őket.

Ebben az esetben nagyjából 17 millió 600 ezer forintnyi áfa befizetését kerülték el.

V. Róbertet bűnsegédként, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással, valamint hamis magánokirat felhasználásával vádolják, részére két év börtönt kért az ügyész, illetve 2 millió 400 ezer forint jóvátétel megfizetését, három év gazdasági tevékenységtől és közügyektől való eltiltást is kilátásba helyezett, ha bűnösnek vallja magát. Ez nem történt meg, így az ő esetében is majd tárgyalásra kerül a sor.

Mindenki tudomásul vette

Joób Márton ügyétől elkülönítve tárgyalták a korábban a váddal egyezséget kötő és a bűnösségüket már beismerő hat vádlott ügyét. Első körben az ügyész felsorolta a vádlottak számára méltányossággal felajánlott büntetéseket, az enyhítő és súlyosító körülményeket, ezt követően a védők szólaltak fel, hogy kedvezményeket kérjenek.

A hatodrendű vádlott J. Zoltán esetében például a több mint 21 millió forintnyi vagyonelkobzás összegét csökkentette volna az ügyvéd arra hivatkozva, hogy védence a nyomozás során három millió forintot már megfizetett. J. az egyik alvállalkozó cég vezetője volt, aki korábbi vallomásában el is mondta, hogy fiktív számlákat állított ki ahhoz, hogy az adóbefizetési kötelezettségét csökkentse, és vállalatoktól is vásárolt számlát. Egy férfin keresztül került kapcsolatba Joób Mártonnal, akinek aztán fiktívszámlázott.

Egy másik, gyógyszerészként dolgozó vádlott védője az előzetes mentesítés érdekében szólalt fel, mivel védence munkavégzése erkölcsi bizonyítványhoz kötött, és az előzetes mentesítéssel, ha felfüggesztett büntetést is kap, szabadon gyakorolhatja szakmáját és büntetlen előéletűnek minősül. Ez a mentesítés feltételes, ha később a büntetését ténylegesen le kell ülnie, hatályát veszti.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Több vádlott esetében is előkerült, hogy a gazdasági szervezet vezetésétől való eltiltást vegyék ki a büntetési tételek közül, de az ügyészség erre nem tudott rábólintani, mert a vádlottak többsége gazdasági szervezet vezetőjeként követett el törvénysértést, így a büntetés kötelező eleme kell, hogy legyen ez is. Az utolsó szó jogán mindenki kivétel nélkül elmondta: megbánta, amit tett, és megtanulta a leckét.

Csak kettő lett jogerős

A bíróság végül J. Zoltán esetében két év börtönt ítélt meg öt év próbaidőre felfüggesztve, valamint három évre eltiltották őt a cégvezetéstől is. Az ügyészség által kért több mint 21 millió forintos vagyonelkobzást 17 millió forint környékére mérsékelte a bíróság. A jelenleg Szolnokon, egy másik költségvetési csalási ügy miatt előzetes letartóztatásban lévő tizenegyedrendű vádlott, B. József is hasonlóan két év börtönt kapott öt év próbaidőre felfüggesztve, valamint 150 ezer forint jóvátételt is fizetnie kell.

A gyógyszerész egy év tíz hónap felfüggesztett börtönt kapott négy évre, illetve a három év, gazdasági szervezet vezetésétől való eltiltás mellett az előzetes mentesítést is megítélte neki a bíróság, viszont kapott 375 ezer forintos pénzbüntetést. A tizenhatodrendű V. Zsolt hat hónap börtönnel távozott egy év próbaidőre, 150 ezer forint jóvátétellel; G. Gyulának, a tizenötödrendű vádlottnak 5 millió 400 ezer forintot; D. Lászlónak, a tizenhetedrendű vádlottnak 2 millió 800 ezer forintot kell fizetnie.

Az ítélet csak két vádlott esetében lett jogerős: az ügyészség a többivel kapcsolatban gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezések miatt. J. Zoltán is fellebbezett, mert szerinte nem arányos az ellene elrendelt vagyonelkobzás.

A ma meghozott ítéletekkel kapcsolatban azok meghozatalát követően

a bíró külön hangsúlyozta, hogy ezek nem jelentik, hogy a bíróság bűnösnek mondta volna ki az elsőrendű vádlott Joób Mártont.

Az eljárás előreláthatólag a nyáron folytatódik majd a tárgyalásokkal és a maradék tizenegy vádlottal.

Joób most nem volt jelen

Bár az eddigi összes előkészítő ülésen megjelent, a mai eredményhirdetésre már nem jött el Joób Márton. A még mindig aktív politikust még január elején hallgatták meg az ügyben, akkor nem ismerte el a bűnösségét, később pedig úgy nyilatkozott, bízik abban, hogy a neve tisztázódni fog.

A korábban a szegedi polgármester, Botka László frakciójában politizáló Joób még 2020 nyarán került a költségvetési csalás gyanújába. A többszörös aranyérmes kenust, tizenegy gyermekes családapát – aki családjával a nyilvánosságban többször is szerepelt és egy 33 ezer követővel rendelkező Facebook-oldaluk is van –, akkor előzetes letartóztatásba helyezték, amit többször meghosszabbítottak, végül nyomkövetővel engedték ki.

A politikus a nyomozás során már részben elismerte a bűnösségét, egy nagyobb összeget be is fizetett a NAV számlájára jóvátételként.

Miután Joób hazatért Szegedre, többször vállalta Botka Lászlóval és frakciójával szembeni, újnak számító nézetkülönbségeit, emiatt a tavalyi év végén ki is zárták az Összefogás Szegedért köreiből, majd a párttársak és az önkormányzati média is azzal kezdte vádolni, hogy összejátszik a Fidesszel a kedvezőbb ítélet reményében.

A Szegeder együttműködik a Telexszel, hogy az olvasók Budapesten és egész Magyarországon értesüljenek a legfontosabb és legérdekesebb szegedi és környékbeli témákról és történésekről. Ez a cikk ezen együttműködés keretén belül jelenik meg a Telexen is. Ha szeretnéd, hogy még több sztorit tudjunk feldolgozni és az ország elé tárni, támogasd a Szegedert! Az eddig a Telexen megjelent cikkeink ide kattintva érhetők el.