Elindult a nevezés a hetedik Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztiválra, amit idén késő ősszel tartanak

Mint arról korábban már beszámoltunk, Szegeden október 24. és 28. között ismét az operatőröké a főszerep. Az eddig megszokott, májusi időpont helyett késő ősszel érkezik a hetedik alkalommal megrendezett Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, melyre a szervezők idén is 2020. január 1. után készült nagyjáték-, kisjáték-, kísérleti- és dokumentumfilmek nevezését várják április 16. éjfélig.

Egy alkotó akár több művel is jelentkezhet, melyet filmenként külön adatlapon a fesztivál honlapján tehet meg, ahol megtalálható a nevezési szabályzat, illetve a pályázati kiírás. Az előző évekhez hasonlóan technikai megkötés nélkül, a világ bármely pontjáról érkezhetnek az angol felirattal ellátott alkotások, melyekből a szakmai előzsűri döntése alapján május 3-án alakul ki a végleges versenyprogram. A fesztiválnak idén is a több mint 100 éves szegedi Belvárosi Mozi ad otthont.

A tavalyi, szám szerint hatodik rendezvényre több mint négyszáz nevezés érkezett. Az előzsűri ezek közül választotta ki a versenyprogramban szereplő nyolc nagyjátékfilmet, 14 dokumentumfilmet, 19 kisjátékfilmet és hét kísérleti alkotást. Ezequiel Salinas argentin származású operatőr kapta a fesztivál fődíját a Bíró Bálint rendezővel készített Félhomály (Dusk) című dokumentumfilmért.