A Klauzál téren mond ünnepi beszédet Botka László szerdán

Az 1848–1849-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója alkalmából megrendezett városi ünnepségek már hétfőn elkezdődnek Kecskésen, a központi ünnepség viszont március 15-én 9 óra 15 perckor startol a Dóm téri Pantheonban, ahol Petőfi Sándor és Batthyány Lajos szobránál Kozma József önkormányzati képviselő koszorúz, fél tízkor pedig térzene veszi kezdetét.

Ezután 9 óra 45 perckor az Országzászló ünnepélyes felvonására kerül majd sor a Városháza előtt, a Széchenyi téren, ahol a Pavane Táncegyüttes és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar működik majd közre.

Délelőtt 10 órakor díszünnepség és koszorúzás veszi majd kezdetét a Klauzál téri Kossuth Lajos szobornál, ahol Botka László polgármester mond majd beszédet. Ezen a helyszínen a Szegedi Nemzeti Színház művészei közül Ács Petra, Gömöri Krisztián, Károlyi Krisztián és Krausz Gergő, majd a Szeged Táncegyüttes, a Szeged Városi Kórusegyesület összkara és a Fricsay Ferenc Városi Koncertfúvószenekar fog besegíteni.

Március 15-én A Szent-Györgyi Albert Agóra és a művelődési házak szervezésében 9-től 12 óráig „Petőfi Sándor és március 15.” címmel játékos kutakodó sétát rendeznek Szegeden. Erre családok, baráti társaságok jelentkezését várják a Széchenyi téren, ahol a kiindulópont is lesz, majd különböző helyszíneken Petőfi Sándorhoz, a márciusi eseményekhez, valamint Szegedhez kapcsolódó feladatokat oldhatnak meg a csapatok.

Kecskéstelep

  • Március 13-án 11 órakor a Kecskési Művelődési Ház és az Újvidéki utcai Óvoda közös megemlékezése a Kecskés István szobor mögötti közösségi téren található zászlónál.

Petőfitelep

  • Március 14-én 10 órakor a Petőfi-telepi Művelődési Ház és a Petőfi Sándor Általános Iskola koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezése a közös udvarban, majd a Petőfi Sándor szobornál a Fő téren Ünnepi beszédet mond: Szénási Róbert önkormányzati képviselő.

Szőreg

  • Március 14-én 11 órakor a Tömörkény István Művelődési Házban ünnepi megemlékezés a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak közreműködésével, majd koszorúzás a Hősök terén és díszsortűz az 1848/49-es szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj hagyományőrző Egyesület tagjainak közreműködésével.

Tápé

  • Március 14-én 13 órakor ünnepség a Bálint Sándor Tagiskola tornatermében.
  • Március 14-én 14 órakor koszorúzás az Országzászlónál Közreműködnek a Petőfi Sándor Általános Iskola Bálint Sándor Tagiskola tanulói és az iskola kórusa Ünnepi beszédet mond: Szécsényi Rózsa önkormányzati képviselő.

Szentmihály

  • Március 14-én 17 órakor ünnepi megemlékezés és koszorúzás az Emlék téren a Szentmihályi Móricz Zsigmond Művelődési Ház és a Szentmihályi Egyesület szervezésében.

Kiskundorozsma

  • Március 15-én 9 órakor ünnepi megemlékezés A dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol ünnepi beszédet mond Ruzsa Roland önkormányzati képviselő. Közreműködnek a Jerney János Általános iskola tanulói és Lapu Laura Dóra. A műsort követően koszorúzás a Polgármesteri Hivatal Kiskundorozsmai kirendeltsége előtti Dísz téren.

Gyálarét

  • Március 15-én 16 órakor ünnepi megemlékezés és koszorúzás a Fő téren a kopjafánál a Gyálaréti Művelődési Centrum és a Gyálaréti Lokálpatrióta Egyesület szervezésében.

Újszeged

  • Március 14-én 10 órakor a Szegedi Gregor József Általános Iskola ünnepi megemlékezése a Bálint Sándor Művelődési Házban.
  • Március 16-án 11 órakor „A bennünk élő Petőfi” – XXVIII. Újszegedi Gyermekrajz Kiállítás ünnepélyes megnyitója a Bálint Sándor Művelődési Házban.
  • Március 16-án 15 órakor „Feltámadott a tenger” – Irodalmi összeállítás Petőfi Sándor születésének 200. és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulója tiszteletére a Bálint Sándor Művelődési Házban.