A Balaton felett körözött egy brit légiutántöltő gép szerdán, Szeged mellett hagyta el az országot

Az Index vette észre, hogy Magyarországra érkezett Ciprusról egy Airbus KC2 Voyager típusú, légi utántöltésre és csapaszállításra használt gép még szerdán, amely a brit légierő kötelékébe tartozik. A ZZ343 hívójelű gép délután fél 1 körül érkezett meg a Balaton térségébe, ahol tizenkét kört tett egy ”szabályos” alakzat szerint a tó felett, majd elhagyta hazánk területét, méghozzá Hódmezővásárhely és Szeged között.

A Flightradar24 oldalán visszanézhető a gép útvonala. Eszerint meglehetősen alacsonyan, körülbelül 6,7 kilométeres magasságban repült át Hódmezővásárhely és Székkutas között, majd elérte a Balatont, és nem sokkal 15 óra után kezdte meg a visszautat immáron jóval magasabban (11 kilométer körül), de Szeged közelében átrepülve. Ezek alapján több mint két és fél órát volt a Balaton felett.

Célja valószínűleg tényleges légiutántöltés lehetett olyan katonai gépek számára, melyek a jeladójuk bekapcsolása nélkül repülhettek, így nem látszottak a Flightradar24 oldalán. Az ilyen műveletek nem számítanak rendkívülinek a szomszédban zajló háború miatt.

Forrás: Flightradar24

Csak némileg tartozik ide, hogy szinte ezzel egy időben egy másik, az MMF18-as hívójelű gép is a Balaton felé érkezett, amely a hollandiai Eindhovenben szállt fel. Az Airbus A330-243 MRTT típusú légiutántöltő gép a Radarbox oldal szerint kétszer is a Balaton fölött körözött szerdán.

Továbbá a kecskeméti MH vitéz Szentgyörgyi Dezső 101. Repülődandár is bejelentette csütörtökön közösségi oldalán, hogy délutáni és éjszakai kiképzési gyakorlatot tartanak a Magyar Honvédség Gripenjei február 23-án és március 2-án. A tájékoztatás szerint a pilóták a két csütörtöki napon 14 és 21 óra között hajtják végre repülési feladataikat.

A gyakorlat idején Kecskemét, Eger, Mezőkövesd, Tiszafüred, Tiszaújváros, Nagyatád, Kaposvár, Szigetvár, Szolnok, Veszprém, Várpalota és Hajmáskér térségében a megszokottól eltérő, nagyobb zaj- és hanghatásra lehet számítani.