Tápai Péter eladta vitorlását, Botkának még megvan a Rolexe – szemléztük a vagyonnyilatkozatokat

Bár az utóbbi időszakban kétszer is megváltoztatták a vagyonnyilatkozati rendszert, abban továbbra is jelentős kiskapuk vannak. Ennek ellenére mi is szemléztük az érdekesebbeket, leginkább a polgármesterektől a Szegedhez köthető országgyűlési képviselőkön át egészen az önkormányzati tisztséget viselőkig.

Kiderült többek között, hogy Tápai Péter eladhatta vitorlását, a pénzből részben államkötvényt vett. Botka Lászlónak továbbra is megvan ajándékként kapott Rolex karórája, míg Márki-Zay Péter érmegyűjteménnyel rendelkezik. Binszki József, Szeged egyik alpolgármestere például egy Harley Davidsonnal jár, míg Bartók Csaba, a helyi Fidesz elnöke beéri egy Piaggio robogóval.

A politikusoknak minden évben január 31-ig kell leadniuk vagyonnyilatkozataikat. Az utóbbi időszakban azonban kétszer is megváltoztatták a rendszert: először az Európai Parlamentben használt, a politikusoknak rengeteg kibúvót adó formát vezették be. Végül uniós nyomásra félig-meddig visszahozták a régi formát október után, melyben továbbra is kiskapuk vannak.

Ez azt jelenti, hogy idén már konkrét összeg helyett jövedelemsáv-nyilatkozatot kell csak tenni, a családtagok vagyonnyilatkozatát nem kell nyilvánosságra hozni, és nem kell feltüntetni azokat az ingatlanokat, amelyek a „nyilatkozatot adó, valamint a vele közös háztartásban élő házastárs vagy élettárs és gyermeke(i) kizárólagos használatára vannak fenntartva”.

Korábban Lázár János és Novák Katalin vagyonáról számoltunk be külön cikkben, a továbbiakban azonban mivel rengeteg nyilatkozat van csak a legérdekesebbeket szemléztük, leginkább Szeged kapcsán.

Országgyűlési képviselők

A szegedi körzetet is érintő országgyűlési képviselők közül Szabó Sándor MSZP-s politikus egy 118 négyzetméteres ház tulajdonosa, de szintén 2018-ban vett egy Ford Mondeót is. Részvényein kívül a nyugdíjbiztosítása is emelkedett egy év alatt, közel milliós tartozását is kifizette, viszont tartoznak neki 3,3 millióval.

Mihálffy Bélának egy tanyája van, de 50%-ban birtokol egy 110 négyzetméteres házat, illetve az ehhez kapcsolódó 180 négyzetméteres gazdasági épületet. A képviselőnek egy 6 éves Suzuki Swiftje van, fizetést pedig az önkormányzati, illetve országgyűlési képviselői állása mellett személyi titkárként és felügyelőbizottsági tagkét kapott.

Polgármesterek

A Hódmezővásárhelyi polgármester, Márki-Zay Péter vagyonát a Promenad24 szemlézte, az egykori ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek a három évvel ezelőtti 14,1 millió forintos banki tartozása 22,76 millió forintra nőtt. Bevételként a bruttó 1,3 millió forintos fizetését jelölte meg, amihez 195 ezer forintos költségtérítés jár. Feltüntetett 8,68 millió forintnyi nyugdíjpénztári megtakarítást is, továbbá egy 1550 négyzetméteres ingatlan 50%-os tulajdonosa. A korábbi könyv- és érmegyűjteménye is megmaradt, autója továbbra sincs. A vásárhelyi képviselők nyilatkozatát a cikk szemlézi.

Botka Lászlónak továbbra is megvan a híres Rolex-karórája, melyet feleségétől kapott 40. születésnapjára. Ingatlanjai közül 50%-ban tulajdonosa egy 1130 négyzetméteresnek, illetve az azon álló 166 négyzetméteres lakóháznak, valamint 2020-ban vett egy 69 és egy 50 négyzetméteres lakást is. Továbbá teljesen az övé egy budapesti 48 négyzetméteres lakás. A szegedi polgármester vagyona idén 1 millió forinttal nőtt, emellett 71 millió 500 ezer forint megtakarítása is van.

Alpolgármesterek

Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesternek az ingatlanjain túl egy 2010-ben vásárolt Opel Astrája is van. Ezen felül több mint 11 millió forint megtakarítása van különböző biztosításokban és államkincstári papírokban, illetve OTP-részvényeket is birtokol. A banknak viszont több mint 12 millió forinttal tartozik. Fizetésként 1,38 millió forintot tüntetett fel a pótlékokkal együtt.

Kovács Tamás gazdasági alpolgármesternek egy szegedi társas irodaház mellett még 37 200 eurónyi megtakarítása is van, ez tavaly még 38 100 euró volt. Forintból a korábbi 7,65 milliójából 4,1 millió maradt, de van 10 milliós tartozása is, szintén forintban. Jövedelemként csupán alpolgármesteri fizetését, vagyis 1,37 millió forint körüli keresetét adta meg költségtérítéssel együtt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A tavaly harmadik alpolgármesternek kinevezett Binszki József ugyan eladta Škoda Superbjét, de továbbra is van egy Harley Davidson motorja, valamint egy Porsche Cayenne SUV-ja. Ingatlanjai között 150 és 115 négyzetméteres is található. Megtakarítása 4 millió, tartozása továbbra is 10 milió forint, de 1 millióval neki is tartoznak. Ügyvédként és képvisleőként is kap fizetést, összesen mintegy bruttó 4,69 milliót keres havonta.

Szegedi képviselők

Mihálik Edvin 50%-ban birtokol egy 2000 négyzetméteres építési telket, míg megtakarítása közel 8 forint állampapírban, 2 millió forint pedig OTP kötvényben. Jövedelme egyrészt a Momentum elnökségi tagjaként származik, onnan nettó 300 ezer forintot, míg az IKV felügyelőbizottsági tagságáért 46 550 forintot kap havonta.

A helyi Fidesz elnöke, Bartók Csaba eladta Kia Ceed típusú autóját, van viszont egy Piaggio robogója. Van továbbá egy 174 négyzetméteres háza is a képviselőnek, aki 6,5 milliós nyugdíjmegtakarítással, 15 millió forint készpénzzel és 5 milliós állampapír-pakettel rendelkezik a 35 millió forint számlakövetelése, illetve 11 milliós tartozása mellett. Bevétele a Miniszterelnökségről is van, de helyi képviselőként és egyéb tisztségéért összesen több mint havi 1 milliót keres, emellett öt cégben is érdekelt.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Korponyai Ernő, a Fidelitas helyi vezetője meglehetősen sok ingatlannal rendelkezik. A tavalyelőtt vett háza 80 helyett 100 négyzetméter lett, ez egy 3100 négyzetméteres területen van. Tavaly óta vásárolt még egy 190 négyzetméteres lakóházat, mely egy 3000 négyzetméteres telken található, de van még egy 1300 és egy 2100 négyzetméteres telke is. Eladta Toyota Rav4-ét és Suzuki Swiftjét, de vett egy Toyota Highlandert. 1,8 milliós diákhitel tartozása nem csökkent, de egyéb hiteleit csökkentette. A Miniszterelnökségről származó jövedelme már mincs meg, de három cégnek is vagy ügyvezetője, vagy résztulajdonosa.

Tápai Péter, a helyi Fidesz frakcióvezetője már nem írta bele vitorlását az idei nyilatkozatába, de 12 millió forintért vett államkötvényt. Ötven százalékban tulajdonol két szegedi lakást is, összes megtakarítása pedig hárommillió forint körül van. Jövedelme csökkent, mivel már nem dolgozik Kocsis Máté személyi titkáraként, mely havi 600 ezer forintot jelentett. Saját cégében viszont 50 ezerrel többet keres, de ki is vett 2021-ben 7, míg tavaly kétszer 3 millió forintot. A többi képviselő vagyonnyilatkozatát a Szeged.hu cikke szemlézte.