Jogerősen felmentették a korábbi szegedi önkormányzati cégvezetőt a Mars téri pavilonbontás ügyében

Arról tájékoztatta a bíróság az MTI-t, hogy harmadfokon, jogerősen felmentette a Szegedi Ítélőtábla szerdán a Szegedi Vásár és Piac Kft. korábbi vezetőjét a Mars téri piac rekonstrukcióját megelőzően az egyik pavilon áthelyezésével elkövetett rongálás vádja alól.

Egy ruházati cikkeket árusító butik tulajdonosa pótmagánvádlóként jelentős kárt okozó rongálás miatt indított pert az önkormányzati cég vezetője ellen. A perben első fokon a Szegedi Járásbíróságon felmentő ítélet született, amelyet másodfokon a Szegedi Törvényszék megváltoztatott, bűnösnek mondta ki a férfit, és megrovásban részesítette.

A város és az önkormányzati cég konzorciuma uniós támogatást nyert a legnagyobb szegedi piacnak helyet adó Mars tér rekonstrukciójára. Az árusítóhelyekre vonatkozó bérleti szerződést 2005 októberében felmondták, majd miután a felszólítások ellenére a terület kiürítése nem történt meg, az önkormányzat pert indított ennek érdekében.

Mielőtt azonban az ügyben jogerős ítélet született volna, a vádlott cégvezető 2009 novemberében szerződést kötött négy elárusítóhely, közte a pótmagánvádló pavilonjának áthelyezésére. A pótmagánvádló pavilonjának daruval történő áthelyezése közben azonban annak szerkezete megnyílt, majd összedőlt, így funkcióját elvesztette.

A törvényszék elmarasztaló ítélete ellen a vádlott és védője egyaránt elsődlegesen bűncselekmény, másodlagosan bizonyítottság hiányában való felmentésért jelentett be fellebbezést. A pótmagánvádló és jogi képviselője pedig súlyosítás börtön fokozatú szabadságvesztés büntetés kiszabása érdekében élt jogorvoslattal.

A táblabíróság jogerős ítéletének indokolása során Benedek Tibor tanácselnök kiemelte, a vádlott cégvezetőnek a pavilonok áthelyezése során kifejtett magatartása nem volt sem jogellenes, sem a társadalomra veszélyes, erre tekintettel nem valósított meg bűncselekményt. Ezért a harmadfokon eljáró Szegedi ítélőtábla a vádlottat bűncselekmény hiányában felmentette.