Szeptembertől a közétkeztetés díjai is emelkednek Szegeden, a tavalyi 20 százalék után még 17 százalékkal

Még pénteken volt Balogh Judit vendége a Szeged Televízió Téma című műsorában Tóth András, a Nevelési és Kulturális Intézmények Gazdasági Szolgálatának (NGSZ) igazgatója, aki bejelentette, hogy szeptembertől drágul Szegeden a közétkeztetés, ami valójában nem egy váratlan dolog.

Tóth András elmondta, az elmúlt évben volt egy áremelés a közétkeztetésben, azonban ez megkésett volt a koronavírus-járvány alatt bevezetett díjemelési moratórium miatt. A megemelkedett költségek utolérésének érdekében kétlépcsős emelést terveztek, ennek folyományaként először tavaly szeptember elsejével nőttek a közétkeztetés díjai mintegy 20 százalékkal. A kétlépcsős emelés második fázisa

idén szeptember elsejével esedékes, ennek mértéke pedig várhatóan tizenhét százalék lesz.

Az NGSZ igazgatója a műsorban többek között azzal magyarázta mindezt, hogy az infláció, a dráguló alapanyagok, az üzemanyagár és az energiaárak emelkedése komoly hatással vannak a közétkeztetésre, így annak díjaira is. Ennek ellenére a kormány 86 millió forinttal csökkenti a szegedi közétkeztetésre szánt normatívát. Márpedig ezen kívül csupán az önkormányzati és a szülői finanszírozás maradt, ebből kell kipótolni a veszteséget.

Fotó: Bálint András / Szegeder

A közétkeztetés közel egymilliárd forinttal drágult. Ennek a megoszlása viszont gyakorlatilag azt jelenti, hogy 700 millió forintot kell az önkormányzatnak a korábbi 238 millió forint helyett biztosítania és a fennmaradó 300 millió forint az, ami a szülői térítési díjakban jelentkezik. Gyakorlatilag 10 forintból 7 forintot az önkormányzat áll, 3 forintot a szülők” – mondta a Szeged Televízióban Tóth András.

Arról épp hétfőn írtunk, hogy a jelentősen lecsökkent gyerekszámmal, fele kihasználtsággal működő intézményekkel indokolta az önkormányzat azt, hogy tervezetten szintén szeptembertől bezárnának négy óvodát, majd a csoportokat és az óvodapedagógusokat együtt tartva más intézményben helyeznék el őket. Ám ezeket a változtatásokat még csak tervezik, egyelőre a közgyűlésen is meg kell szavazni, melyre várhatóan februárban kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A tavalyi három helyett már négy óvodát is bezárna az önkormányzat idén

Tavaly röppent fel a hír, hogy az önkormányzat bezárna három óvodát a csökkenő létszámra hivatkozva. Binszki József DK-s önkormányzati képvsielő akkor a hivatalos városi szándékkal szembemenve azt állította, nem fognak bezárni óvodákat, mert nem menne át a közgyűlésen, ráadásul nem is terveztek ilyet. Idén azonban újra felröppent a hír, hogy immáron négy óvodát is bezárnának, erről pedig maga Binszki József nyilatkozott.