Két év után a szegedi iskolások étkezése is drágul: közel 20 százalékkal emeli árait a Suli-Host

Két év után a közétkeztetésben is árat emel az önkormányzat, erről a Szeged.hu számolt be. Mint írják, a három évvel ezelőtt kalkulált nyersanyagárakon készült az étel, de ez az infláció miatt tovább már nem volt tartható.

Az önkormányzati lap beszámolója szerint a város még három éve kötött szerződést a diákétkeztetést biztosító Suli-Hosttal. A társaság már korábban is jelezte, hogy nem jön ki a térítési díjakból, azonban a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatt az önkormányzatoknak nem volt lehetőségük a legtöbb díjuk emelésére 2020-ban és tavaly. A veszélyhelyzetnek vége lett, a korábbi árak azonban nem voltak tovább tarthatóak, mert az „ellátás biztonságát veszélyeztette volna”.

A hétfői közgyűlés előtt csütörtökön reggel a Jogi, Ügyrendi és Közbiztonsági Bizottságon azt is tárgyalták, hogy a közétkeztetésben július 1-jétől lesz lehetősége újra az önkormányzatoknak a hatósági árak emelésére, így engedve a közétkeztetési cég többszöri kérelmének a közgyűlés szerint 19,9 százalékkal növelheti a cég az árakat, hogy legalább részben lefedje az infláció és a béremelkedések hatásait. Az új árak szeptember 1-jétől lesznek majd érvényesek.

A KSH szerint minden egyes hónapban közel 10 százalék az infláció, miközben az élelmiszerek ára csak idén több mint húsz százalékkal emelkedett. A kormány az év elejétől újból megemelte a minimálbért, a garantált bérminimumot. Megdrágultak a szállítási költségek, a konyhai eszközök, az energia ára pedig az egekben – mondta Kovács Tamás, Szeged gazdasági alpolgármestere a bizottsági ülésen a lap szerint.

Tizenegyezer adag étel készül naponta a szegedi diákoknak. Ebből hatezer vagy teljesen ingyenes, vagy félárat kell fizetni érte. A város már most is évente több mint 230 millió forinttal támogatja a szegedi diákok étkezését, ez az összeg jövőre eléri a félmilliárd forintot – tette hozzá az alpolgármester. Szeged egyébként nem egyedi ebből a szempontból sem, sok más város, köztük Debrecen is rákényszerül erre a lépésre.