Legalább három szegedi iskolában ülősztrájkoltak a diákok a szolidaritás napján

Mint ismert, kedden van az úgynevezett szolidaritás napja a közoktatásban és a szakképzésben is, mely egyben a szakszervezetek által meghirdetett egyhetes pedagógussztrájk utolsó napja. A szolidaritás napján cselekvésre ösztönöznek mindenkit, aki fontosnak tartja az oktatás jövőjét.

A PDSZ egy korábbi közleményében azt írta eme napról, hogy a résztvevők lehetőleg reggel 8 és 10 óra között szervezzetek valamilyen akciót: szolidaritási sztrájkot, munkalassítást, élőláncot, forgalomlassítást, dudálást, sípolást, dobolást, vagy bármilyen, figyelemfelhívásra alkalmas eseményt. Január 31-én így Szegeden is számos intézmény csatlakozott a felhíváshoz.

A Telex azt írja, az Egységes Diákfront információja szerint a városban legkevesebb három intézményben – a Deák és a Tömörkény mellett a Kossuth Zsuzsanna Technikum és Szakképző Iskolában – tartottak ma délelőtt, illetve tartanak jelenleg is ülősztrájkot a diákok. A Deák Ferenc Gimnázium aulájában mintegy száz tanuló ült le 11 óra után, mindegyik osztályból csatlakoztak az akcióhoz.

Reggel három egymás mellett lévő oktatási intézmény tiltakozói álltak ki néhány percre az utcára egy közös fotóra. A Telex szegedi tudósítójának kérdésére az egyik szervező pedagógus elmondta, a Deák Ferenc Gimnázium, a Gedói Általános Iskola, és a Krúdy Gyula Szakképző Iskola tanárai azért döntöttek így, mert ezzel megmutatják, hogy a háromféle iskolatípus mindegyikében egyaránt fontos a közoktatás megújítása, a sztrájkoló tanárok illetve a szakszervezetek követeléseinek teljesítése.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Mint mondták, a sztrájk az eddigi módon valószínűleg nem folytatódik, de a tiltakozást nem hagyják abba: többféle formában viszik tovább, de erről egyelőre még egyeztetnek. A közelgő érettségi időszak miatt a tiltakozók továbbra is nagyon figyelnek arra, hogy a diákok jogai és érdekei ne sérüljenek, a tanulmányaikban ne zavarják őket az akciók.