Szombat délután szilveszteri leállás, majd vasárnaptól jegyáremelés lesz Szegeden

Szilveszterkor és újévkor az átlagos hétvéginél jóval nagyobb utasforgalom várható a MÁV és a Volánbusz vonalain. Szegeden a helyi közlekedésben – a karácsonyihoz hasonlóan – szilveszter napján délután is lesz egy leállás, másnap viszont már drágábban utazhatunk a jegyáremelés miatt.

Év végén, szilveszterkor és jövő év elején sem változik a naptári naphoz képest a vasúti közlekedési rend, azaz 30-án pénteki, 31-én szombati, újév napján vasárnapi, január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok és így a tram-train is. Január 2-ig a frekventált napokon Szeged felé ugyan nem, de egyes vonalakon az InterCityk szükség esetén több kocsival közlekednek az utasforgalom függvényében és a lehetőségekhez képest.

A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 23-án 10 órától január 1-jén éjfélig vehetik igénybe. Vasúti jegyváltáshoz az utasok 5 százalékos kedvezménnyel használhatják az automatákat, és 10 százalékos kedvezménnyel vehetik igénybe az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is, előbbin már figyelhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága is.

A Volánbusz járatai december 31-én, szilveszterkor szabadnapi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok, mint ahogy január 2. és 6. között, valamint 8-án is. Január 7-én szabadnap, 9-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak.

A helyközi közlekedés esetleges további korlátozásai megyei bontásban itt olvashatók. Egyes településeken a helyi járatok az általános közlekedési rendtől eltérően közlekedhetnek. A helyi járatok ünnepi közlekedési rendje itt érhető el, de Szeged kapcsán részletesebben is írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Szombaton és szilveszterkor is leáll délután a szegedi tömegközlekedés: kihirdették az ünnepi menetrendet

A részletes, ünnepi menetrendet most az SZKT a Volánbusszal közösen megosztotta oldalán.

Eszerint december 31-én a 18 óra körüli járatleállás után éjszakai járatok közlekednek majd a 20, 21, 60, 60Y, 72A, 73Y, 74, 75, 76Y, 77 és 78A-s jelzésű autóbuszvonalakon, a 2-es, 4-es jelzésű villamosvonalakon és az 5-ös, 19-es jelzésű trolibuszvonalakon. Amint az fentebb már említve lett, a tram-train újévkor is járni fog.

Január 1-jén, vasárnap a 7F-es betétjáratok nem közlekednek. A villamosok és trolibuszok üzemkezdettől reggel (általában 8 óra körüli időpontig) ritkított követéssel, 8 óra után pedig a hétvégi menetrend szerint közlekednek majd. A bővebb szilveszteri menetrendi információt ide kattintva lehet elérni.

Mint ismert, az idén júliusban összehívott közgyűlésen megszavazták, hogy a menetjegyek és az egyéb közösségi közlekedési díjtermék árát is lépcsőzetesen emelik. Először a 2022-es iskolakezdéssel történt egy drágulás, a következő emelés azonban január elsejétől lép érvénybe. Az SZKT a napokban töltötte fel oldalára a teljes, 2023. január 1-től érvényes árlistát.

Eszerint a népszerűbb termékeknél az elővételben váltott vonaljegy 390 helyett 430 forint, az elektronikus úton vagy fedélzeti automatában megvásárolt 500 forint, míg a sofőrnél váltott ára 550-ről nő 600 forintra. Az általános havi bérletért a jelenlegi 8000 helyett 8800 forint lesz január elsejétől.