Növekszik Szegeden a rászorulók száma, de meg is találják a segítséget

Szegeden évek óta rendeznek téli és tavaszi élelmiszer-adományozásokat civilek, az adományozók többsége magánember. Szerdán az utcán, csütörtökön az egyik hajléktalan-melegedőben tartottak ételosztást, melyekről a Telex számolt be.

A Boldogságfalva Közhasznú Alapítvány általában minden évben december végén a két ünnep között, valamint május 1-jén tart ételosztást. Szalma Róbert, az alapítvány elnöke a Telex kérdésére elmondta, hogy ötszáz adag vegetáriánus székelykáposztát készítettek a szerdai ételosztásra, melynél valószínűleg többre is lenne igény, de ennyi fért bele. Az ételosztás költsége ugyanis egy alkalommal hat-hétszázezer forint között van.

Mint a lap tudósítója írja, a szegedi Mátrix Közhasznú Alapítvány erre az alkalomra két láda édességet hozott. Szeged városa és önkormányzati képviselők mellett többségében magánemberek voltak az adományozók, továbbá cégek és vállalkozók is hozzájárultak a költségekhez. Az önkéntesek nem csak meleg ételt osztottak: hagymát, krumplit, répát is tettek a szatyrokba, mellé almát, narancsot, és édességeket, csokoládét is.

A rászorulók a Vöröskereszten, a Máltai Szeretetszolgálaton és a Családsegítő Központon keresztül juthattak ételjegyhez. Szalma Róbert a Telexnek is megosztotta tapasztalatait arról, hogy a sátorhoz érkezők többsége idős, beteg, illetve vélhetően hajléktalan embe. Szalma úgy látja,

növekszik Szegeden a rászorulók száma,

de biztatónak nevezte, hogy a segítségre szorulók megtalálhatják a forrásokat.

Csütörtökön a Szegedi Felsővárosiak Civil Egyesülete tartott a hajléktalanok újszegedi melegedőhelyén ételosztást délben, melyhez az egyesület és az Őrangyal Gasztroház Vegetáriánus Étterem együttműködésében a vendéglőben főzték az ételt civilek támogatásából. A húsmentes, búzafehérjével és gombával dúsított gulyáslevesből 350 adagot készítettek. Az egyseület egyébként május 1. és augusztus 20. között szokott még ételt osztani.

Tóth István, a civil szervezet vezetője a Telex kérdésére elmondta: „Karácsony után elmúlik a jótékonyság, de mi kitoljuk szilveszterig.” Minden héten pénteken adományozott ruhákat és tartós élelmiszereket is osztanak. A szegedi nagybani piac két kereskedője révén a zöldséghez és gyümölcshöz is hozzájutnak. A várostól az utóbbi években nem érkezett támogatás, így attól félnek, hogy eljön az idő, amikor már nem lesz miből folytatni az adományozást.

Tóth István tapasztalatai szerint egyre többen vannak a városban, akik hozzájuk fordulnak. Akadnak köztük családosak és egyedülállók egyaránt, és sok idős ember is.