Libás lámpásokkal és egy nagy plüsslibával vonultak a gedói óvodások Márton napján

Ahogy az már szokás, idén is sor került a Márton-napi lámpás felvonulásra a Gedói Óvodában. A helyszínen csütörtökön délután fél ötkor volt gyülekező, a kicsik mondókákkal és énekekkel várták az indulást.

Az óvónők és a szülők bent az udvaron rendezgették a gyerekeket, mindenki megkapta a lámpását, amit saját maga készített, és amiben egy elemmel működő kis mécses foglalt helyet. Több szülő babakocsival érkezett, egyesek nyakában feltűnően nem óvodáskorú kisgyerek ült, komplett családok vettek részt a felvonuláson.

A menet öt óra előtt pár perccel indult el, a sort két kisgyerek egy nagy plüsslibával a kezében vezette. Mondókák és énekek zengtek, ahogy a sétáló gyerekek a szülőkkel lassan megkerülték az óvoda épületét, majd mikor betelt a kör, a bejáratnál többen is megálltak fotózkodni a nagy libával.

A Márton-napi népszokások az év végéhez, a mezőgazdasági munkák befejeződéséhez, illetve az advent közeledtéhez kötődnek. Van azonbn egy olyan legenda is, miszerint Szent Márton egy libaólban próbált elrejtőzni püspökké választása elől, de a ludak elárulták gágogásukkal. Eredete egészen a római időkig nyúlik, akik általában a hadisten, Mars szent madarát, vagyis ludat fogyasztottak.

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder