Olasz filmfesztiválnak ad otthont a jövő héten a Belvárosi Mozi

Tizenkét friss olasz filmet, köztük több fesztiválsikert mutat be eredeti nyelven, magyar felirattal szombattól november 16-ig a budapesti Puskin és a Tabán moziban, november 1012. között pedig három alkotást mutatnak be a szegedi Belvárosi Moziban a 20. MittelCinemaFest Olasz Filmfesztivál, amelyen több alkotó is részt vesz.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és a Cinecitta közös vetítéssorozatát Felix van Groeningen az idei Cannes-i Filmfesztiválon a Zsűri Díját elnyert filmje nyitja a Puskin moziban. A Paolo Cognetti azonos című, magyarul is megjelent regénye alapján készült Nyolc hegy két kisfiú egy életen átívelő barátságának viszontagságokkal teli, megindító történetét meséli el közölték a szervezők csütörtökön az MTI-vel. A budapesti eseményekről ide kattintva lehet többet megtudni.

A Budapesti Olasz Kultúrintézet és az Istituto Luce-Cinecittà közös rendezvényén azonban nem csak Budapesten a Puskin és a Tabán moziban, de Szegeden a Belvárosi Moziban is több fesztiválsikert nézhet majd meg a hazai közönség eredeti nyelven, magyar felirattal november 10. és 12. között.

November 10-én a Csőke József teremben kezdődik a vetítéssorozat. Ekkor Olaszország idei Oscar-nevezettje, a Nosztalgia lesz műsoron. Mario Martone filmjében Felice (Pierfrancesco Favino) negyven év távollét után tér vissza szülőföldjére, Nápoly elrettentő részébe, a Sanita városnegyedbe. Újra felfedezi a kerület helyeit, szabályait és a múltat, amely felemészti.

A november 11-én, pénteken a Balázs Béla teremben vetített A Kolibri (Il Colibri) az élet ősi erejének és annak a fáradságos küzdelemnek a története, amelyet mindenki nap mint nap megvív, hogy elviselje az olykor kibírhatatlannak tűnő dolgokat. A fesztivál vendége az egyik férfi főszereplő, Sergio Albelli, akit a magyar közönség már láthatott Paolo Virzi két korábbi filmjében (Toszkán Szépség, Örült boldogság).

Paolo Virzi az idei Velencei Filmfesztiválon díjazott Szárazság (Siccita) című filmje november 12-én kerül műsorra. Rómában három éve nem esett az eső, a vízhiány felborítja a szabályokat és a szokásokat. Miközben a film hősei mind a saját megváltásukat keresik, életük egyszerre ironikus és tragikus módon fonódik össze. Az egyik női főszereplő, Sara Serraiocco ott lesz a premieren Budapesten.