Bejelentették: megépül a gigászi, 60 hektáros naperőmű Szegeden jövő nyárra

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. 24 megawatt beépített teljesítményű fotovoltaikus erőművet épít Szegeden jelentették be a projekt indítása alkalmából tartott ünnepségen szerdán a Csongrád-Csanád megyei városban.

Molnár Szabolcs, az MVM Csoport termelési vezérigazgató-helyettesének tanácsadója jelezte: a 9,5 milliárd forintos beruházáshoz 3,6 milliárd forint európai uniós forrást nyertek el a Környezeti és energiahatékonysági operatív program (Kehop) egyik pályázatán.

A szegedi fotovoltaikus erőmű több mint 12 ezer háztartás éves villamosenergia-szükségletét fedező villamos energiát tud majd megtermelni, amellyel éves szinten mintegy 28 ezer tonnával csökkenhet az ország szén-dioxid-kibocsátása emelte ki a vezérigazgató-helyettes tanácsadója. Molnár Szabolcs ismertette, 43 ezer napelemet helyeznek el nagyjából 60 hektár területen Szeged északi részén, a napelempark 2023 nyarán kezdheti meg a kereskedelmi üzemet. A tervek szerint a panelek 25 évig stabilan üzemben lesznek húzta alá.

Mihálik Edvin momentumos politikus, Szeged Zöld város programért felelős tanácsnoka arra emlékeztetett: 2019-ben a városvezetés azt a célt tűzte ki, hogy Szeged legyen a legzöldebb nagyváros az országban. Rámutatott: már működik a geotermikus program amellyel meg tudják felezni a város gázfogyasztását, és ezáltal a levegőbe kikerülő szén-dioxid mennyiségét a napelemek felszerelésével pedig zöld áramot is tudnak majd biztosítani.

A beruházásról egyébként már korábban is beszámoltunk; a két különálló erőmű részben a Sándorfalvi út mellett, részben a szemétteleptől keletre, a várostól viszonylag távol épülnének meg. Mondhatni a nyugatibb, Sándorfalvi út által kettészelt erőmű a Fehér-tó mellé épülne közvetlenül, míg a másik erőműnek az alsó csücske a Szeged–Békéscsaba vasútvonalnál végződne, így mind az M43-as autópályáról, mind a tram-trainről látható lesz.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Hatalmas naperőműparkok épülhetnek Szegeden több mint 7 milliárd forintból

Vagyis két különálló erőmű lenne, amelyek a Sándorfalvi útihoz hasonlóak, csak sokkal nagyobbak annál. Azt, hogy mennyivel, cikkünkben megpróbáljuk szemlélteni. Egyébként Debrecenben is lesz egy, az ottani reptér mellett, a projekteknek az MVM Group, azaz az állami Magyar Villamos Művek a gazdája, EU-s támogatással épül.

A pénteki közgyűlésnek is témája lesz egyébként a projekt, ekkor fogadják el a szükséges változtatásokat a megvalósítás érdekében. Az erőműhöz szükséges területszerzésről az MVM gondoskodik, az önkormányzat a szabályozási terv módosítását intézi. A projekthez nem szükséges környezeti hatásvizsgálatot végezni. Az is nyilvánvaló, hogy egy ekkora beruházás az itteni geotermikus energiakiváltással ellentétben az országos hálózatba táplálna be, de azért nagyban segíti Szeged városának energiamérlegét is a megújuló, zöld energia felé dönteni.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata 7 szélerőművet és több mint 100 naperőművet üzemeltet Magyarország területén. A kft. középtávú stratégiája keretében folyamatosan bővíti környezetbarát erőművi portfolióját. Megvalósítás alatt álló Megújuló Programja keretében a szegedivel együtt 33 új naperőművet épít országszerte a Környezeti és energiahatékonysági operatív program támogatásával.