Elkezdődött az egyik legnagyobb környezetvédelmi projekt Szegeden, megtisztítják a gyálai Holt-Tisza iszapját

Hivatalosan is elkezdődött a gyálai Holt-Tisza szennyezett, környezeti kockázatot jelentő mederüledékének kármentesítése 4,5 milliárd forint európai uniós támogatási forrásból – közölte az Ativizig. Eddig az előkészületek zajlottak.

Mint ismert, közel 5 milliárd forint kormányzati forrásból megkezdődött a gyálai Holt-Tisza rehabilitációja, mely Magyarország egyik legnagyobb holtága. Medre három, egymástól lényegesen eltérő állapotú és vízminőségű, úgynevezett bögére osztott (Halászvíz, Fehérpart, Feketevíz), és rehabilitációjának, illetve szabályozásának igénye már az 1990-es évek elején felmerült. Mivel a medret és a vízteret – a XX. század folyamán a holtág vizébe vezetett és ott felhalmozódott számos szennyeződés miatt – rendkívül rossz állapotok jellemzik, a tervezett rekonstrukció a 2014–2020-as uniós pályázati ciklusban sem valósulhatott meg, önerőből pedig nem tudták megoldani.

Egy 2019-ben készített tényfeltárás állapította meg, hogy a szennyeződéssel érintett terület kizárólag a holtág „Feketevíz” nevű szakasza, mely a lakóterületekhez legközelebb esik. A felmérés után egy pilot projekt keretében vizsgálták, hogy milyen módszerrel lehet a leghatékonyabban megtisztítani a szennyezett iszapot. Ezt a munkát az Adept Environ Kft. végezte, mely Mészáros Lőrinc testvérének, Mészáros Jánosnak a tulajdonában van, de elismert szakembereket bíztak meg a kutatással, majd ennek hatására két részre, a Gyála-1 és Gyála-2 nevű programra bontották a kivitelezést.

A projekt befejezésének határideje 2023 vége, fővállalkozója pedig a Békés-Drén Kft., mely egyébként szintén Mészáros Lőrinchez köthető, az ő üzlettárásáé. A vállalkozás idén június végéig a hattyasi szivattyútelephez ideiglenes mobilszivattyút telepített, csővezetéket épített ki, valamint a meglévő villamoshálózatra is rácsatlakoztak. A szennyvíztelepi átjáró átereszének kiiszapolása megtörtént, az előkészítő munkákhoz szükséges vízkivétel is lezajlott. Csupán most, szeptember végétől kezdődött el a tényleges munka, maga a kármentesítés. A Floratom-termálví körüli helyzetről itt írtunk legutóbb, amikor nyilvánosságra került, hogy a csurgalékvizet továbbra is kivezetik, de ezúttal az élő Tiszába.

Ötvenéves probléma

Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője a projektet bemutató keddi rendezvényen elmondta, a gyálai Holt-Tisza állapota legalább ötvenéves probléma. A hosszú előkészítés után elinduló projekt eredményeként a környéken lakók sokkal jobb körülmények között élhetnek majd. Földing Gábor, a tervező Mecsekérc Zrt. környezetvédelmi igazgatója elmondta, a Tisza szabályozása során, a 19. század második felében a folyó kanyarulatainak átvágásával alakították ki a 18,66 kilométer hosszú holtágat, amely belvízvédelmi, öntözési és halgazdálkodási feladatokat is ellát.

A holtág rossz állapotát az ipari, illetve kommunális szennyvíz bevezetése okozta túlnyomó részben az 1970-es 1980-as években. A 2000-es években a termálvíz bevezetése rontotta a vízminőséget, egészen az idei év közepéig – tudatta a szakember. A kármentesítést részletes felmérés előzte meg, több mint 600 ponton vettek mintát az iszapból, ellenőrizték a környező talajvíz és talaj állapotát. A vizsgálatok szerint a szennyezés a holtág Feketevíz elnevezésű, majdnem 3 kilométeres szakaszára korlátozódik. A mederüledékben a határérték alatt található fémszennyezés, illetve lényegesen nagyobb mennyiségben policiklusos aromás szénhidrogén. A felszín alatti vizekben és a környező talajban nem mutattak ki komolyabb szennyezést – mondta az igazgató.

Visszahelyezik a megtisztított iszapot

A mintegy 72 ezer köbméternyi szennyezett iszap biodegradációs ártalmatlanításának pontos paramétereit a fent már említett pilot projekt során határozták meg. Az iszapot szénhidrogénbontó baktériumokkal kezelik komposztanyag és növényi töret hozzáadása mellett. A Feketevíz déli harmadát leszámítva a víz teljes leengedése nélkül termelik ki a mederüledéket, majd a középső szakasz fóliával bélelt, 22 méter széles és kétszer 450 méter hosszú mederrészben végzik el a szennyezett iszap kezelését.

A nagy víztartalmú iszap szikkadása során keletkező csurgalékvizet aktívszenes szűrővel tisztítják meg. A projekt alatt pedig folyamatosan monitorozzák a beavatkozás környezeti hatásait, a levegő és a talajvíz minőségét – ismertette a munkálatok részleteit az igazgató. Az előkészítő munkákat a kivitelező Békés Drén Kft. megkezdte, a vízjogi engedély kiadását követően indulhat el az iszapkezelő terek kialakítása, majd a kitermelt iszap kezelése, amely mintegy fél évet vesz igénybe. A megtisztított iszap visszahelyezésével alakítják ki a végleges medervonalat, a tervek szerint jövő őszre – közölte Földing Gábor.

Fotó: Bálint András / Szegeder