Floratom: Nem közvetlenül engedik a Tiszába a termálvizet, hanem a szennyvíztisztítón keresztül

Mint azt korábban írtuk, a Klebelsberg-telepi Polgári Kör egy nyílt levélben állította, hogy ezentúl a Holt-Tisza helyett közvetlenül az élő Tiszába eresztené a Floratom nevű, üvegházakat üzemeltető helyi cég a használt termálvizét. Azonban a cég írásunk megjelenése után kedden megküldte válaszlevelét, melyben arról írnak, hogy nem igaz, miszerint közvetlenül engednék a termálvizet a folyóba. Ezt egyébként mi is írtuk, így megerősítést nyert az az információ, miszerint először a szennyvíztisztító rendszerére kerül a csurgalék.

A Klebelsberg-telepi Polgári Kör nyílt levelének hatására írt cikkünk miatt megkerestük az érintett céget, a Floratom Kft.-t is az üvegházaik fűtéséhez használt termálvíz ügyével kapcsolatban, melyet a lakosok állítása szerint az élő Tiszába engedtek volna közvetlenül. Választ csak későbbre ígértek kérdéseinkre és a lakosok időközben felmerült aggodalmaira, amely végül kedd este jött meg. Megkeresésünk apropóján a leírtak szerint az agrárcég egyben szeretné megragadni az alkalmat és a sajtóban megjelent, általuk tévesnek tartott információkat ezúton helyre tenni.

A Floratom Kft.-t is magában foglaló cégcsoport válaszlevele úgy kezdődik, hogy jelenleg egy több százmillió forintos beruházást valósítanak meg részben uniós támogatással és közel 250 millió forint önerőt is felhasználva, amelynek eredményeként „biztonságosan és a környezetre semmilyen terhelést nem jelentő módon kerül elvezetésre” a kertészetükben használt termálvíz.

Állítják, az a cikkünkben megjelent információ valótlan, miszerint a cég a lehűtött termálvizet közvetlen az élő Tiszába fogja engedni. A valóság ezzel szemben az, hogy a lehűtött termálvíz

a Szegedi Vízmű Zrt. szennyvíztisztító rendszerére kerül, ahol a tisztított szennyvízzel elegyítik.

A tisztított szennyvíz ezt követően kerül az élő Tiszába, a hatóság által folyamatosan ellenőrzött, bevizsgált módon. Ezt egyébként mi is jeleztük és ki is emeltük írásunkban, miután erről időközben értesültünk. Bár ez akkor még nem számított teljesen hivatalos információnak, a leadben is az szerepelt, hogy a projektben dolgozó egyik tervező szerint először a szennyvíztisztítóba vezetnék a csurgalékot, és csak onnan a folyóba.

A Floratom válaszlevele kitér arra is, hogy a Tiszába kerülő, tisztított szennyvízzel kevert és lehűtött termálvízben található kémiai és biológiai anyagok – még a szennyvíztisztító minimális kapacitáson történő működése esetén is – a Tisza sodorvonali beengedéskor a jogszabályokban meghatározott környezetvédelmi határértékeken belül vannak a bebocsátási pont alatt 10 méteren belül, lejjebb mérve pedig kimutathatatlanok. Így állításuk szerint

a termálvíz tisztított és lehűtött állapotában semmilyen veszélyt, de még valós terhelést sem jelent a környezetre.

Megjegyezték, hogy a beruházás minden szükséges hatósági és környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik, melynek kivitelezője a Szegedi Vízmű Zrt. Végül azzal érvel a cég, hogy ha jelentene bármiféle, akár csak minimális környezetterhelést vagy veszélyt is az élő Tiszára a beruházásuk, akkor nem a Szegedi Vízmű Zrt. építené azt. Ráadásul sem a hazai környezetvédelmi hatóságok engedélyét, sem pedig az Európai Unió támogatását nem kapta volna meg ebben az esetben.

Fotó: Bálint András / Szegeder