Lakossági fórumot tartottak a gyálai Holt-Tisza kármentesítéséről

A gyálai Holt-Tisza kármentesítéséről szóló lakossági fórumot tartottak szerda délután a Klebelsberg-telepi közösségi központban. Az eseményekről a Szeged.hu tudósított.

Közel 5 milliárd forint kormányzati forrásból megkezdődött a Holt-Tisza rehabilitációja. A holtág két részén első körben a nádast és a partot takarították ki, aztán megkezdődött a kármentesítés is. 2023 végére ígérik, hogy teljesen megújul a Holt-Tisza. A mostani lakossági fórum leginkább a kármentesítésről szólt, ugyanis ez egy érzékeny téma, illetve sok volt a kérdőjel a lakosok körében is.

Az önkormányzati lap azt írja, hogy nem volt botránymentes az Országos Vízügyi Főigazgatóság,  az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a kivitelező Békés Drén Kft. által szervezett esemény, de végül rendeződött a helyzet. A kivitelezést végző cég vezetője, Barkász Sándor elmondta, két részre osztható a projekt:

  • Gyála-1 projekt: Ez a leginkább szennyezett holtágszakaszra vonatkozik, tulajdonképpen maga a kármentesítés. Az iszap tisztításához azt ki kell kotorni, ennek nagy részét azonban nem szállítják el, hanem egy úgynevezett kezelőtérbe (900 méter hosszú, 22 méter széles és 2,5 méter mély csatorna) szivattyúzzák, ahol aztán semlegesítik.
  • Gyála-2 projekt: A kevésbé szennyezett Fehér-parti részen új vízkivételi műtárgy, szivattyútelep épül a Tiszán, így a vizet be tudják vezetni, illetve ki tudják vételezni a Tiszából. Ez az aszályos időszakokban nyújthat nagy segítséget. A Fehér-parti részen a vízszintet tartósan csökkentették az oda telepített halállomány kimentésével, mivel száraz kotrási technolgiát alkalmaznak.

A gyálai Holt-Tisza bár szennyezett, nem olyan súlyos a helyzet, mint gondolnánk: döntően olajszármazékok találhatóak benne, mivel jelentős mennyiségű gázolaj került a holtágba, ami az iszapban ülepedett meg. Mérgező fémet viszont a vártnál kevesebbet mutattak ki a mérések. A jelen lévő lakosság közül páran arra kérdeztek rá, hogy hova rakják majd az elszállított iszapot.

A kérdésre a a Békés Drén Kft. ügyvezetője azt válaszolta, hogy amit nem tudnak helyben semlegesíteni, az a Békés megyei Ecsegfalvára kerül, tehát nem Gyálarét vagy Klebelsberg-telep közelében deponálnák ezt. Most még nem tudni azonban, mekkora lesz az elszállítandó iszap mennyisége. Viszont eredetileg ez volt a terv; a leginkább szennyezett iszapot csupán azét kell elszállítani, mert a projekt határideje 2023 november vége.

A beruházás elkészültével 18,5 kilométeres szakaszon válik újra tisztává a gyálai Holt-Tisza. Mint kiderült, a helyben tevékenykedő Floratom Kft. a kármentesítés megkezdés óta már semmilyen szennyezőanyagot nem eregthet ki ide. Ezelőtt azonban beszámoltunk arról, hogy az utolsó pillanatig engedték a termálvizet a holtágba.

A fórumot egyébként felvették és két részletben feltöltötték a Klebelsberg-telep, Szeged nevű Facebook-oldalra.