Már leeresztették a gyálai Holt-Tiszát, de még mindig folyik bele a szennyezett termálvíz

Közel 5 milliárd forint kormányzati forrásból megkezdődött a Holt-Tisza rehabilitációja. A holtág két részén is zajlik a munka: első körben a nádast és a partot takarították márciusban, aztán májusban megkezdődött a kármentesítés is. 2023 végére pedig teljesen megújul a Holt-Tisza a tervek szerint. A munkaterületet ugyan már átvette a kivitelező, a szennyezett víz még továbbra is folyik a holtágba, miközben az már le van eresztve.

A projektről még korábban írtunk, pontosabban a tender kiírását vettük górcső alá. 2017-ben megszületett egy környezetvédelmi elvi engedély, amely a terület teljes rehabilitációját írta elő. Azonban a vizsgálatok folyamán kiderült, hogy a terület Feketevíznek nevezett része jóval szennyezettebb, mint gondolták, így a rehabilitáció előtt egy kármentesítési eljárást kell lefolytatni.

Emiatt az eredeti 2 milliárd helyett immáron 4,5 milliárd forintos kármentesítési program első fázisát Mészáros Lőrinc testvérének cége, a második fázisra kiírt 3 milliárd forintos közbeszerzést a milliárdos üzlettárásának a cége, a Békés Drén Kft nyerte – írja a hvg.hu. A Kiskunsági Nemzeti Parktól kapott információk szerint a legnagyobb környezeti kárt számolják most fel, és egy írásos ígéret szerint a rehabilitáció után tanösvényt hoznak létre a parton.

Ha rendben lezajlik a projekt, az óriási minőségi ugrás lesz, évtizedekig Szeged pöcegödre volt ugyanis a gyálai holtág; ipari üzemek, élelmiszer feldolgozó, galvánüzem, és a MÁV szennye is idefolyt. A több kilométeres holtági kanyarulatának egyik szakasza különösen szennyeződött, egy mezőgazdasági üzem termálvíz csurgaléka pedig rózsaszínűre festette a vizet.

A környékben élők már hosszú évek óta próbálják elérni, hogy rehabilitálják a holtág ezen részét. A helyiek az utóbbi években sokszor nekifutottak a megoldásnak a vízügyi igazgatóságot és a hatóságokat is ostromolva, ennek során derült az is ki, hogy a termálvizet a holtágba engedő agrárcég számára

a hatóságok átmenetileg engedélyezték a megengedettnél joban szennyező termálvíz beleeresztését a vízbe.

Egy pilot program keretében választották ki azt a technológiát, amellyel esetleg ártalmatlanítani lehet a szennyezett iszapot. A munka első szakaszát a Adept Environ Kft végezte, ez a cég Mészáros Lőrinc testvérének, Mészáros Jánosnak a tulajdonában van, de elismert szakembereket bíztak meg a kutatással. A helyiek félelmével ellentétben az iszapot végül elszállítják majd.

Végül 8 évnyi előkészítés után elérkeztek el oda, hogy a kivitelező átvette a területet. A hvg.hu szerint a projekt tehát sínen van, de az erősen szennyezett Feketevízbe, amely épp a kármentesítésre vár,

még mindig belefolyik a parthoz közeli agrárüzem, a Flóratom Kft. termálvize.

A cég, amely tavasszal gazdát cserélt, továbbra is engedéllyel folyatja a termálvizet a dögébe, de egy korábbi fórumon úgy tájékoztatták a lakókat, hogy a bevezetés a projekt kezdetével megszűnik. A lap megkereste az Ativizig-et, és az Országos Vízügyi Főigazgatóságot, hogy mikor állítják le a szennyező forrást, akik elmondták, hogy a hónap végéig van hivatalosan engedélye a cégnek., tehát június 30-ával meg kell szüntetniük a termálvíz beengedését.

Beszámoltunk hétfőn arról az esetről is, amikor a már leeresztett holtágban három lovas kis híján elmerült, mert a holtág medre bár úgy tűnt, hogy kiszáradt és biztonságos, a pár centi réteg alatt továbbra is iszap és sár található, ezért nagyon veszélyes. A munkaterületet a méretéből adódóan nem lehet teljesen elkeríteni, azonban a figyelmeztető táblázás semmyilyen módon nem volt megoldott, amit hamarosan elvileg pótolnak majd.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook