Elkezdődtek a gyálai Holt-Tisza rehabilitációjának munkálatai is

Közel 5 milliárd forint kormányzati forrásból megkezdődött a Holt-Tisza rehabilitációja. A holtág két részén is zajlik a munka: első körben a nádast és a partot fogják kitakarítani, aztán 2 hónapon belül megkezdődik a kármentesítés is. 2023 végére pedig teljesen megújul a Holt-Tisza – jelentette be szerdán Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje sajtótájékoztatóján. 

A projektről még korábban beszámoltunk. 2017-ben megszületett egy környezetvédelmi elvi engedély, amely a terület teljes rehabilitációját írta elő, erre az Európai Víz Keretirányelv által meghatározott kötelezettségek miatt kerül sor, melyet minden tagállamnak teljesítenie kell. Azonban a vizsgálatok folyamán kiderült, hogy

a terület Feketevíznek nevezett része jóval szennyezettebb, mint gondolták, így a rehabilitáció előtt egy kármentesítési eljárást kell lefolytatni.

A Gyálai Holt-Tisza Feketevíz-szakaszának beavatkozással érintett részén a kármentesítési beavatkozások részleteiről az alábbi cikkben számoltunk be:

Mihálffy Béla a munkálatok elkezdésének apropóján meghirdetett sajtótájékoztatóján megjegyezte, egy hihetetlen méretű összefogás gyümölcse ez, már a jövő év végére teljes szépségében visszakapják a környéken élők a Holt-Tiszát. Mindamellett, hogy újra a városrész éke lesz, alkalmas lesz arra is a Holt-Tisza, hogy árvíz esetén vizet tároljon, valamint megoldást nyújt a Homokhátság vízvisszapótlására egy csatornarendszeren keresztül – mondta. A Délmagyarország tudósítása szerint Nógrádi Tibor, a körzet korábbi önkormányzati képviselője elmondta,

8 évnyi előkészítés után elérkeztek oda, hogy a kivitelező átvette a területet.

Eleinte magam is kételkedtem abban, hogy ezt valaha sikerül megvalósítani, de amikor az első sikereket elértük, akkor már hittem abban, hogy megvalósul. De sok olyannal találkoztam az évek során, akik arról beszéltek, hogy nem lesz ebből semmi, és nehéz volt ezt cáfolni, hiszen az elmúlt évtizedekben sokan megígérték ilyen-olyan szándékból a rehabilitációt, de az mégsem valósult meg – magyarázta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Kiírták a gyálai Holt-Tisza kármentesítésére a tendert, hamarosan kezdődhetnek a munkálatok

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság kiírta a „Gyálai Holt-Tisza kármentesítése" című projekthez a kivitelezési közbeszerzést, azaz megannyi év után végre elkezdhetik a munkálatokat a szennyezett szakaszon, hogy új életet leheljenek belé.

A helyiek a lapnak arról beszéltek, hogy 40 éve vártak erre a pillanatra, korábban petíciót is indítottak az ügy érdekében, ezt két hét alatt 2500-an írták alá. A Kiskunsági Nemzeti Parktól kapott információik szerint a legnagyobb környezeti kárt számolják most fel, és írásos ígéretet kaptak arra, hogy a rehabilitáció után tanösvényt hoznak létre a parton. Ha a most útjára indított munka elkészül, akkor

ez lesz hazánk leghosszabb, összesen 18,5 kilométeres holtága.

Fotó: Mihálffy Béla / Facebook