Szegeden egész júliusban kevesebb mint három milliméter eső esett

Az idei extrém mértékű aszály által legjobban sújtott terület hazánkban az Alföld. A National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) adatai alapján Szegeden egész júliusban kevesebb mint három milliméter eső esett – írja az Átlátszó.

A portál cikke szerint a csapadékhiány okozta szárazság egész Európában súlyos problémát jelent. Az Európai Bizottság augusztusi aszályjelentése szerint Európa területének 47 százalékán figyelmeztetés, 17 százalékán pedig riasztás van érvényben, ez a kontinens közel kétharmada. Az aszály által leginkább sújtott hazai terület az Alföld.

Az extrém szárazság komoly mezőgazdasági károkat és terméskiesést von maga után. Augusztusban mi is arról írtunk az Átlátszó egyik cikke alapján, hogy százmilliárdos károk keletkeztek a szárazság miatt a mezőgazdaságban. Csongrád-Csanád megyében úgy számolnak, a kukoricát az afrikai cirok válthatja, miközben úgy védték a talajt, hogy azt nem szántották. Ideális esetben természetes csapadék mellett kell a szántóföldeken öntözni, idén viszont gyakorlatilag csak öntözővízen éltek a növények, ami az energiaárak miatt is fenntarthatatlan volt.

Egy amerikai szervezet, a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) adatai alapján Szegeden idén júliusban kevesebb mint három milliméter csapadékot mértek. Ez az 1901 és 2022 között számolt 40 milliméteres júliusi átlagértékhez képest drasztikusan alacsonynak számít. Az elmúlt, körülbelül 120 év középértékéhez képest idén január és augusztus között szinte minden hónapban alacsonyabb mennyiségű csapadék esett. Kivételt jelent ez alól az augusztus, amikor az átlagnál némileg magasabb mennyiségű eső volt mérhető Szegeden.

Szakértők szerint az Alföld teljes elsivatagosodása ellen úgy tudnánk tenni, ha a táj egy részén felhagynánk a földműveléssel. Pontosabban az extrém szárazság sújtotta területeknek legalább 20 százalékán, azaz 7000 négyzetkilométeren, ahol vissza kéne állítani az időszakos vízborítást Timár Gábor, az ELTE professzora szerint, melyet a 24.hu-nak adott interjújában mondott el. Ebben az esetben a talaj visszanyerné az optimális vízellátottságát, így a maradék 80 százaléknyi területen még az átlagnál kevesebb éves csapadékkal is kibírhatnánk augusztusig.

Forrás: Átlátszó