Szőregen erősítettük az identitásunkat, amikor lépre csalt egy mágus

Identitáserősítő napot tartottak ma Szőregen. A programot a Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat szervezte, hiszen ez is része annak a 2021-ben elstartolt programsorozatnak, ami Csongrád-Csanád Megyei identitás erősítését tűzte ki céljául, és teszi azt faluról falura. Mivel nem igazán értettük, hogy hogyan működik az ilyesmi, megnéztük.

A Csongrád-Csanád Megyei Önkormányzat még 2021-ben nyert 300 millió forintnyi Európai Uniós támogatást „A Csongrád-Csanád Megyei identitás” erősítésére. A leírás szerint a projekt célja a „közösségi, térségi identitás, a térséghez kötődés erősítése az adott célterületen élő megyei lakosság körében”. Ehhez ugye különböző programokat és rendezvényeket kell tető alá rakni, többek között ilyen volt a mai, Szőregre szervezett esemény is.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Ha az identitáserősítés kifejezést hallja az ember, sok mindenre gondolhat. Bevallom, nekem a bőgatyás csikósok, a dicső múltba révedő párás tekintetek, a búskomorság és 1526 ugrik be először, de kistérségi szinten ez is változhat. Érdekes kísérlet lehet egy falunyi identitásnak a megerősítése, ami hogyha leteszi az ember az előítéleteit, egyből

a közös hagyományaink ápolását és a meglévő közösségeink egyben tartásának igényét idézi meg.

Szőreg felé haladva ilyesmiken agyaltunk, de igazából a negatív konnotáció dominált, aztán a szőregi Monti Sándor Parkhoz érve minden szertefoszlott. 

A programja szerint délelőtt tíz órakor kezdődő esemény ekkor még az elején járt, sok-sok éber gyerekfej figyelte a színpadon éppen a meridián tornáról előadó fickót, aki a Tisza-parti Cukorbetegek Egyesületének színeiben képviseltette magát. Egy falunapot vártunk, és egy kedves kis családias, lapos eseményt kaptunk szaladgáló gyerekekkel, a frissen vágott fű illatával, amit a kellemesen hűvös koraőszi szellő hordozott szerteszét.

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

Fotó: Szűcs Dániel / Szegeder

A színpaddal szemben pár helyi termelő vette lazára az eseményt. Népművészeti dolgok, méz, diabétesz-szűrés. A pultok előtt sétálva egy mágusba is belefutottam, aki a mágikus propellerével csalt lépre és űzött egzisztenciális válságaim határvidékére:

neki pörgött a propeller, nekem nem, bárhogyis próbáltam.

A délután háromig tartó eseményen nagyjából fél órát töltöttünk, ennyit tudtunk ma az identitásunkra szánni. Ez egy kedves, de unalmas esemény volt, amit csak egy fröccs dobott volna fel, de sajnos a Békésszentandrási Sörfőzde standján kívül más nem volt. Úgy képzelem, hogy távozásunkat követően a helyi identitás a BBQ-standok építésének közepette erősödött tovább, ugyanis délután öt órakor az esemény helyén kezdetét vette a III. Bánya BBQ & Blues fesztivál.