A Szegedi Vízmű 400–450 milliós nyereséggel számol idén, az energiafelhasználásuk drasztikusan lecsökkent

Megírtuk még a múlt héten a SzegedMa értesülései alapján, hogy a napokban egyeztetésre hívták a Technológiai és Ipari Minisztériumba a hazai víziközmű-szolgáltatókat, így a Szegedi Vízmű Zrt.-t is. A megbeszélésen állítólag arról esett szó, hogy „az iparág várhatóan egyre nagyobb kihívásai és egyre komolyabb anyagi terhei miatt” az állam hajlandó átvállalni a helyi szolgáltatókat. Azonban a Szegedi Vízmű szerint az ő esetükben a veszteségesség nem áll fent, sőt, 400–450 milliós nyereséggel számolnak idén.

A cikk szerint a jelenlegi körülmények között a Szegedi Vízmű Zrt.-nek a jövő évre csupán a “villanyszámlája” lenne 1,2 milliárddal több becslések alapján. Pontos számadatot azonban nem lehet tudni, ugyanis még nincs villamosenergia-szerződésük 2023-ra. Jövőre akár milliárdos veszteséggel is számolhat a társaság a bizonytalanságok miatt.

Azonban ez nem teljesen volt igaz, legalábbis a társaság gazdálkodására vonatkozóak nem. Közleményt küldött a Szegedi Vízmű ugyanis többek között szerkesztőségünknek is, melyben úgy fogalmaztak, hogy a sajtóban megjelent állításokkal ellentétben a vállalat 400450 millió forintos eredménnyel fogja zárni az idei évet. A Szegedi Vízmű az Önkormányzat részére 1,6 milliárd forintos éves bérleti díjat fizet a víziközmű eszközök használatért.

Sőt, a vásárolt villamosenergia mennyiségét a 2019-es 9 millió kWh-ról 4 millió kWh-ra csökkentik az idei évre.

Ezt a megtakarítást a város szennyvíztisztító telepén a biogáz előállításának fokozásával, új gázmotor telepítésével és az ezzel előállított villamosenergia-mennyiség növelésével, valamint a  társaság összes nagy energiaigényű berendezéseinek (pl. légfúvók, szivattyúk stb.) cseréjével érte el. A szegedi szennyvíztisztító telepen előállított villamosenergia 100%-ban fedezi a tisztítótelep működését. A Szegedi Vízmű teljes villamosenergia-felhasználásának közel fele megújuló energiából származik” – magyarázták a csökkenés okát.

Az önkormányzat és a társaság közös erőfeszítése, hogy a vásárolt villamos energia mennyiségét tovább csökkentse, ezért napelemberuházásokat indít. A Szegedi Vízmű Zrt. a 2023-as évre sem tervez veszteséget – közölték. Ez azért érdekes fejlemény, mert a SzegedMa cikke is a veszteségességgel indokolta azt, hogy az állam átvenné a közüzemi szolgáltatót. Bár konkrétan nem nyilatkoztak arról, hogy állami fenntartásba kerülnek-e, a fentiek alapján ki lehet mondani, hogy már döntöttek: maradnak önkormányzati hatáskörben.

Frissítés (19:49): A cikk megjelenésével szinte egy időben Botka László polgármester is posztolta a városi lap cikkét a helyzetről. A posztban azonban hozzáfűzött egy eléggé sejtelmes mondatot: „Jobb helyen van nálunk, mint a Fidesz-kormánynál!” Ebből már kimondható, hogy valóban nem tervezik a cég átadását a kormányzatnak.

Mint azt írtuk korábbi cikkünkben, először 2013-ban a rezsicsökkentés tette nehezebbé a feladatot országosan az önkormányzati vízműveknél, majd a kormány bevezette a csőrendszer hossza alapján számolt különadót. A rezsicsökkentés 10 százalékot faragott a bevételekből, díjat emelni azóta sem lehetett, a különadó pedig 14 milliárd forintot von ki évente az ágazatból. Egy tavalyi törvény alapján ráadásul a vagyonukat teljesen felélő cégeket az önkormányzatoknak ingyen és „önként” át kell adniuk az államnak, különben az egyébként is megnyirbált költségvetésükből kellene finanszírozniuk a működési és fenntartási költségeket.

A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke, Schmidt Jenő a szervezet honlapján közzétett körlevélben számolt be még hétfőn a fentebb említett, Technológiai és Ipari Minisztériumban folytatott tárgyalásairól. Azt írta, a kritikus helyzet miatt azt várta, hogy engedékeny lesz a kormány, és pénzügyi támogatást tud kiharcolni a közműrendszereket tulajdonló és üzemeltető önkormányzati cégnek, de nem ez történt. Az ügyről bővebben alábbi cikkünkben írtunk:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

A kormány beintett: már a fideszes polgármester is az önkormányzati közművek átadására szólított fel

Sikertelenül lobbizott a fideszes vezetésű Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége (TÖOSZ) a kormánynál: nem kaphatnak állami támogatást azok az önkormányzati tulajdonú vízműcégek, amelyek a rezsiárrobbanás miatt kerültek csődközeli helyzetbe.