Hamarosan indul a Pick új üzemének építése a Szabadkai úton

Mint ismert, még 2018-ban egy hatalmas földterületet vásárolt a Pick az M43-as autópálya és az ELI-ALPS lézerközpont, illetve a körülötte kialakítandó Science Park közvetlen szomszédságában. Azt tervezték, hogy az új telken építik fel új üzemüket, azonban zöldmezős beruházás helyett végül a már meglévő telkükön, a Szabadkai úton fejlesztenek barnamezősként. A bontás már zajlik egy ideje, hamarosan az építkezés is megindulhat.

Takács István minderről a Délmagyarországnak nyilatkozott. A Pick Szeged Zrt. ügyvezető igazgatója szerint „történt a telken érdemi közműberuházás, így a sztrádalehajtónál lévő terület még értékesebb, forgalomképesebb lett”. Ha úgy alakul, és kapnak méltó ajánlatot rá, ami a tulajdonosnak is elfogadható, akkor eladhatják azt. Szerinte azzal ,hogy végül nem ide építkeztek, a városnak is egy új lehetőség, mivel Szegeden nincsenek érdemi méretű, kiajánlható ipari területek.

Elárulta, vannak már érdeklődők: „Nincs igazán sok nagy létszámot foglalkoztató vállalkozás Szegeden, de ez a telek tökéletesen alkalmas arra, hogy otthont adjon egynek. Nem csak a város tud a lehetőségről, hanem a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és a Szegedi Tudományegyetem is. Vannak érdeklődők, hisz mégiscsak a lézerközpont, a jövőben felépülő tudáspark melletti telekről beszélünk.”

Az a koncepció marad, amit 2020 végén elfogadott az igazgatóság, nem kell újratervezés, az ütemezés sem változik. Természetesen emelkedtek a nyersanyagárak, a külső erőforrások megdrágultak, többe kerül az építőanyag, a munkaerő, és mindez akkor realizálódik majd, ha megkötjük a szerződéseket. De megcsináljuk, csak magasabb költséggel– mondta Csőke Péter, az új szalámiüzem beruházási projektvezetője a lapnak.

A költségek a tervezettnél nagyobbak lesznek, de nem fogunk kispórolni belőle tételeket, hogy visszavágjuk. Drága lett a beton, de nem fogjuk fából csinálni. Amit most megépítünk, azt nem három évre húzzuk fel, az érlelőtorony is régóta áll, és még vagy 50 évig itt lehet, annyira jól megépítették egykor – tette hozzá. A barnamezős beruházás építési tervei már készen vannak, és a kivitelezésére is pályázatot írnak ki hamarosan.

A Maros utcában az új üzem felhúzása után megszűnik a termelés, felszabadul egy nagyon értékes és méretes belvárosi terület Szegeden.

A vezérigazgató ennek kapcsán elmondta a Délmagyarországnak, hogy várhatóan 2025 első felében szűnik meg teljesen a gyártás a Maros utcában, az ott dolgozóknak pedig a Szabadkai úti üzemben biztosítanak a jövőben munkát.

A bontási munkák viszonylagos médiacsendben (bár megírtuk májusban, hogy hangos lesz) már megkezdődtek, az év második felére fejeződnek be, az építkezés ezt követően indul. A tervek szerint 2023 végén kezdődhet a próbaüzem, az első termékek 2024-ben kerülhetnek ki az új szalámiüzemből.

Egy olasz technológusi gárdával közösen fejlesztjük ki az új üzem gépsorait. Vehettünk volna kész technológiákat is, de mi a saját képünkre szeretnénk alakítani őket, amin már három éve folyamatosan dolgozunk. A Pick szalámik egyediek és utánozhatatlanok, így egyedi gyártástechnológiára van szükség, amivel változatlanul garantálható ugyanaz a minőség és ízvilág, amit már megszoktak a fogyasztóink – hangsúlyozta a vezérigazgató. Az egész technológián egy, az egyetemmel közös projektben is végigmentek.