Három nappal tovább lesz érvényes a bérletünk a tömegközlekedésre, kivezetik azonban az ingyenességet is

A Technológiai és Ipari Minisztérium kérésére a helyközi szolgáltatók az eredeti határidőn túl még három napig elfogadják majd a májusi havi és második félhavi bérleteket. Az így meghosszabbított érvényesség a hosszú pénztári sorok elkerülése érdekében a vasárnapra eső június 5-e helyett június 8-a szerda éjfélig tart – olvasható a TIM közleményében.

Ennek oka, hogy az eredeti lejárati idő fenntartása esetén a hétfői munka- és iskolakezdéssel sokan egyszerre vennék meg új bérleteiket, ezzel jelentősen megnőhetne a várakozási idő a kasszáknál. A helyközi közösségi közlekedési szolgáltatók egyre szélesebb körben biztosítanak elektronikus jegyváltási lehetőségeket. Az utasok kényelme, felesleges bosszúságoktól való megóvása érdekében azonban a tárca a pénztáraknál is több időt biztosít a júniusi bérletek megvásárlására.

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések részeként 2020 novemberétől az egészségügyi dolgozók és orvosegyetemi hallgatók díjmentesen használhatják a közösségi közlekedési eszközöket. Tavalyelőtt decembertől pedig a védekezésben résztvevő szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi dolgozók, rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is ingyenesen utazhatnak. A járványügyi veszélyhelyzet május végi megszűnése után, két hetes türelmi idővel ezt a lehetőséget is kivezetik. Az érintetteknek tehát június 15-étől kell ismét jegyet vagy bérletet váltaniuk a helyi és helyközi járatokra.

A hírről az SZKT is beszámolt az oldalán, mint írják, a szegedi helyi közösségi közlekedésben az idei májusi havi bérletek (tanuló, nyugdíjas, dolgozó, kisgyermekes) érvényességi ideje meghosszabbításra kerül június 8-án 24 óráig.