Hangos lesz a Pick-gyár bővítése, erről tájékoztatták a környéken élőket

Levelet dobtak be a napokban az alsóvárosiak postaládáiba, amiben a hamarosan a Szabadkai úton kezdődő Pick-beruházásról tájékoztatják a helyieket. Az üzem építése közben előfordulhatnak ideiglenes forgalomkorlátozások, közúton szállított nagyobb részegységek is okozhatnak ”fennakadást”.

Jelen voltunk azon a közmeghallgatáson tavaly november 3-án, amelyen elhangzott, hogy 2024-re készül el a Pick Szeged Zrt. új szegedi üzeme, amely 25 százalékkal növeli a vállalkozás penészesszalámi-előállítási kapacitását. Takács István vezérigazgató elmondta, a cég 152 éves történetében egyedülálló beruházás költsége 40 milliárd forint, amelyhez a vállalkozás 10,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap.

Az új üzem Szegeden, a már meglévő, Szabadkai úti telephelyen épül fel (a korábban tervezett, ELI lézerközpont melletti terület helyett), az egykori vágóhíd helyén, amit Mohácsra költöztettek. A bontási folyamatok az idei év első felében fejeződhetnek be, az építési munkák ezt követően kezdődnek, az első termékek 2024-ben kerülhetnek ki az új gyárból. A tavalyi meghallgatáson azt is elmondták,

az üzem építése közben előfordulhatnak ideiglenes forgalomkorlátozások, közúton szállított nagyobb részegységek is okozhatnak ”fennakadást”,

de erről tájékoztatni fogják az ott élőket. Ez történt meg most; olvasónk küldött egy levelet, amelyben egy ilyen tájékoztató anyagot mellékelt:

Fotó: olvasónk

A papír szintén felsorolja a beruházás okait, szükségességét, megemlítve, hogy a munkálatok több ütemben zajlanak majd, a teljes beruházás három évig tarthat. Párhuzamosan fog folyni az építési és bontási munkálatok első fázisa április végétől. Ez hétköznapokon reggel 6 óra és este 19 óra között jelenthet majd zaj- és porterhelést a munkagépek miatt, amelyek törmeléket és építőnyagot szállítva a Szabadkai út és a Horgosi utcák mentén okozhatnak ezen kívül esetleges forgalmi nehézségeket.

A beruházás teljes időtartama alatt mindent megteszünk annak érdekében, hogy az okozott kényelmetlenségeket minimalizáljuk az Ön számára, és ezúton szeretnénk szíves türelmét és megértését kérni projektünk megvalósításával kapcsolatban! A beruházás megvalósítása során minden építésügyi és környezetvédelmi előírást betartunk, a kivitelezési munkák a jogszabályi követelményeknek és az engedélyeknek megfelelően fognak zajlani – írják a környékbelieknek szánt tájékoztatóban.

A levél végén megjegyzik, hogy reményeik szerint az új üzemre pár év múlva minden szegedi büszke lesz, hiszen a Pick itt előállított terméke 150 éves múltra tekint vissza, és még hosszú időn keresztül fogja öregbíteni a város hírnevét.

Azok számára, akiknél kérdés merül fel ezekkel kapcsolatban, vagy észrevételük van, a pickberuhazas@pick.hu címre írhatnak elektronikus levelet. Postai úton a 6725 Szeged, Szabadkai út 18. címre címezhetjük küldeményünket, amelyen legyen a borítékra írva, hogy „Beruházáshoz kapcsolódó lakossági megkeresés”.