40 milliárdos gigaberuházást tervez a Pick, sok még a kérdőjel

Nem pusztán politikai kijelentés, hanem tények bizonyítják, hogy sikeres volt a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak csillapítását célzó magyar kormányzati stratégia – hangoztatta a tárca szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken.

A tárcavezető a Pick Szeged Zrt. barnamezős beruházásának bejelentésén vett részt. A csaknem 40 milliárd forintos, napelem-telepítéssel is járó üzemfejlesztéshez az állam 10,6 milliárd forint támogatást nyújt, ami hozzájárul 1900 munkahely megőrzéséhez. A tervek szerint a projekt nyomán 2030-ig mintegy 25 százalékkal fog növekedni a penészes szalámi értékesítési volumene.

Szijjártó Péter szerint a gazdasági növekedéshez és a beruházási rekordokhoz nagymértékben hozzájárult az élelmiszeripar is, amely idén eddig 12 százalékkal növekedett, így termelési értéke 2021 első nyolc hónapjában elérte a csúcsteljesítménynek számító 2700 milliárd forintot. Végezetül aláhúzta, hogy a szektor sikerét az adja, hogy jól ötvözik az évtizedes-évszázados örökséget az innovációval, és a magyar termékek ezért a nemzetközi piacokon is keresettek.

Takács István, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója kijelentette, hogy a beruházás a cég több mint 150 éves történetében is egyedülállónak és mérföldkőnek mondható. Közölte, hogy a „szalámik szakértőjének”, a legismertebb magyar élelmiszerbrandnek számító vállalat nettó árbevétele tavaly 72 milliárd forint volt, és termékei iránt folyamatosan nő a kereslet külföldön is, amit jól mutat, hogy mára az export adja az árbevétel 30 százalékát.

A cég közölte: az új üzem Szegeden, a már meglévő, Szabadkai úti érlelőtorony mellett épül fel. Kivitelezése több fázisban történik, és a tervek szerint 2024 második felében kerülnek majd ki az első szalámirudak az üzemből. A Pick Szeged Zrt. jelenleg évi 10 ezer tonna téliszalámi előállítására képes. Ezzel a mennyiséggel maximálisan kihasználja szalámigyártó-kapacitását, amit a most bejelentett beruházással 25 százalékkal bővít.

A cég szakemberei közel 3 év alatt fejlesztették ki azt az egyedi technológiát, amellyel modern körülmények között valósítható meg a hagyományos, bükkfán történő füstölés úgy, hogy utána a nélkülözhetetlen természetes penészesedési folyamat is be tud indulni a szalámirudak felületén – tájékoztattak a közleményben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Pick Szeged Zrt. barnamezős beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2021. október 29-én. A csaknem 40 milliárd forintos, napelem-telepítéssel is járó üzemfejlesztéshez az állam 10,6 milliárd forint támogatást nyújt, ami hozzájárul 1900 munkahely megőrzéséhez.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Még korábban intéztünk pár kérdést a Pick Szeged Zrt.-hez, mert úgy volt eddig, hogy a lézerközpont körüli Science Park mellé építik fel az új üzemet, ehhez az 5-ös út maradék szakaszát is négysávosítják, majd körforgalmat is építenek a gyár bejáratához. Először a Maros utcai gyártelep kiköltöztetése volt tervben. Láttuk azt is, amint elkezdtek valami tereprendezést az ELI-nél, de tovább nem jutott a dolog. Olyan kérdéseket tettünk fel a városnak és a cégnek is egyaránt, minthogy:

  • Mi az oka, hogy a Szabadkai úti üzem területén fejlesztenek és nem a Science Pak mellett?
  • A megvásárolt földterülettel mi lett?
  • Végül fognak-e az új területen is fejleszteni?
  • A mostani beruházás kiegészíti ezt, vagy valamiért a tervezett helyett építkeznek a Szabadkai úton?
  • A Felső Tisza-parti üzem továbbra is megszűnésre van ítélve, vagy az egyelőre mégis tovább üzemel?
  • Van-e bármi összefüggés az 5-ös út és az egyéb infrastrukturális fejlesztésekkel, hogy végül nem építkeznek oda?
  • Az 5-ös út bővítése napirenden van-e még? Amennyiben igen, hol tart most a projekt és mikorra várható konkrét építkezés?

A cég azt írta válaszában, hogy legyünk türelemmel, mert november 3-án közmeghallgatásra kerül sor Szegeden az új üzemmel kapcsolatban, ezt követően állnak a sajtó rendelkezésére és ekkor természetesen megválaszolják a kérdéseinket is. Nagy Sándor válasza is az volt, hogy menjünk el a közmeghallgatásra. Ezen felül kissé általánosan azt felelte, a város támogatja a legnagyobb helyi foglalkoztató fejlesztési terveit, többek között azt, hogy a termelést a Szabadkai útra koncentrálva korszerű és hatékony üzemet tudjon létrehozni.

Elmondta, az 5-ös út melletti helyszín továbbra is az egyik legalkalmasabb ipari fejlesztési terület, azon lesznek, hogy ide megfelelő ipari tevékenység kerülhessen, természetesen az infrastruktúra fejlesztésével.