A Szegedi Vadaspark jelképe, két fehérfejű selyemmajom született

Legutóbb patások és szárnyasok gyarapodásáról számoltunk be, most pedig egy olyan kis emlős kerül sorra, amely nemcsak ritkasága okán, hanem amiatt is kiérdemli a figyelmet, hogy a faj jelentős szerepet kapott a vadaspark történelmében. A két újabb kölyök ugyanis fehérfejű selyemmajom, amelynek nemzetközi fajmentő tenyészprogramját hajdan a vadaspark szakembere, egykori igazgatója, Gősi Gábor vezette.

A nagy állatkerti szövetségek, mint az európai EAZA és az amerikai AZA, elsősorban az egyes veszélyeztetett fajok tenyésztését és tartását irányító program koordinálására alapultak meg. Európában ezen programok neve EEP, amelynek koordinátora (egy-egy nevesebb szakember az egyes állatkertekben) irányítja az adott faj tartását és tenyésztését, illetve azt is, melyik egyed hová költözzön.

A Szegedi Vadasparkban egy Krakkóból érkezett hím, és egy rostocki születésű nőstény állt össze és alapított családot. Olyannyira sikeresen, hogy harmadik éve rendszeresen számíthattak kölykök születésére. Idén március 30-án került erre sor, és a két kis majom a gondos családtagoknak köszönhetően szépen cseperedik – a látogatók szeme előtt.

Csakúgy, mint a többi karmosmajomnál, a kölyköket elsősorban az apa cipeli a hátán. A fehérfejű selyemmajmok Brazília délkeleti részén, az Atlanti-partvidék rohamosan csökkenő területű esőerdeiben élnek vadon. Nem olyan mértékben veszélyeztetett, mint a szintén azon a tájékon élő arany és aranyfejű oroszlánmajmocskák, de a körülbelül 10 ezer felnőtt egyedre becsült létszámuk a kutatások szerint folyamatosan csökken. Az állatkerti helyzetük jobb, jelenleg körülbelül 250 egyedük él Európa állatkertjeiben.

Jelenleg a Vadaspark trópusi házában figyelhetik meg a látogatók a fehérfejű selyemmajom családot. Egyúttal azt kérik tőlük, hogy a közelükbe érve ne hangoskodjanak, ne használjanak villanófényt, mert az zavarja őket. Sőt, csendben mi is többet láthatunk.

Ahogy változnak a vásárlói szokások, úgy szembesült a vadaspark az évek során azzal, hogy egyre többen vennének állatkerti belépőt online, elővételben. Az elmúlt két év történései még inkább népszerűvé és elkerülhetetlenné tették ezt a vásárlási módot. Emellett mindent megtesznek azért is, hogy a lehető leggyorsabban bejussanak a vendégek a kiemelt látogatottságú napokon is, amelyből – szerencsére – sok van az év folyamán – írják.

Így amellett döntöttek, hogy biztosítják az online jegyvásárlás lehetőségét is, vagyis megteremtik ennek technikai feltételeit. Még húsvét előtt, vagyis a mai napon, április 14-én indul az online jegyértékesítés, és bíznak abban, hogy sokan kényelmes megoldásnak találják. A vadaspark honlapjáról ide kattintva is elérhető az online vásárlási oldal.

Ezen kívül azt is bejelentették, hogy 2 év kihagyás után idén április 17-én vasárnap és április 18-án hétfőn újra várják a látogatókat 9-től 17 óráig az egyik legkedveltebb vadasparki programmal: a húsvéti tojásvadászattal. A részletek ide kattintva elérhetőek.

Fotó: Szeged Zoo