Súlyosan veszélyeztetett kéktorkú ara fiókák keltek ki a szegedi vadasparkban

Súlyosan veszélyeztetett fiókák keltek ki a Szegedi Vadasparkban – szól a szegedi intézmény közleménye.

A kéktorkú ara az egyik legveszélyeztetettebb madárfaj a Földön, vadon mindössze legfeljebb 300 kifejlett egyede él már csak a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint. Európa állatkertjei fajmentő tenyészprogram keretében próbálják megőrizni a kihalással veszélyeztetett papagájt, ebben a programban vesz részt a vadaspark is 2014 óta. Ennek ismeretében mondhatjuk ki, hogy igazi szenzációnak számít, hogy két fiókáját is sikerült felnevelni – írják.

Jelenleg még a vadaspark hátterében tartózkodnak, de rövidesen a látogatók is találkozhatnak velük.

Bolívia viszonylag kis területén él ez a viszonylag kisméretű arafaj, erdőkben, fás szavannákon, ültetvényeken fordul elő, többnyire víz közelében. Leginkább pálmák termésével, magokkal, bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik, időnként kiegészítve az étrendjét kisebb állatokkal.

Fotó: Endrédi Lajos

A múlt században még leginkább az illegális vadbefogás és állatcsempészet veszélyeztette, jelenleg az élőhelyének pusztulása, többek a között az élelemre és költésre alkalmas fák kivágása a legelőnek szánt területeken jelenti a fő problémát.

A kutatók mindössze 200300 közöttire becsülik a kifejlett egyedek számát.

A kéktorkú arák monogám párokban élnek, évente egyszer költenek 13 tojást (ha valami miatt a tojások nem kelnek ki, akkor újrázhatnak). Az európai fajmentő tenyészprogram (EEP) sikerét mutatja, hogy immár közel 160 kéktorkú ara él a kontinens állatkertjeiben. Szeged 2014-ben lépett be a programba, amikor egy izraeli állatkertből fogadott egy párt.

Sajnos a szülők még nem nevelték első fészekaljukat, így közbe kellett avatkozniuk a vadaspark munkatársainak; a két fiókát szakember vette pártfogásába. Mint a fotókon is látható, sikerrel. Jelenleg az állatkert háttérhelyiségében tartózkodnak, idővel azonban a látogatók is megtekinthetik őket.