Idén eddig hét muflon született a szegedi vadasparkban

Nem túlzás a baby boomra való utalás, hiszen idén eleddig hét bárány látta meg a napvilágot a muflonok erdei kifutójában a szegedi vadasparkban. A vad juhok kicsinyeit a látogatók is megleshetik a szülőcsapatuk körében írják.

A muflon nem őshonos a Kárpát-medencében, eredetileg a Közel-Keletről származik, ahol háziasították belőle a házijuhot kb. 10 ezer éve, de vad formái élnek a Földközi-tenger szigetein, így Korzikán és Szardínián is. Magyarországon vadászati célból honosították meg a XIX. század közepén, főleg a középhegységeinkben élnek. A muflon kosát egyből fel lehet ismerni impozáns, ívelt szarváról, amely elsősorban az egymás elleni párviadalokban jut szerephez a párzási időszakban.

A szegedi vadasparkban 2015 óta látható a faj, az akkor épült barna medve bemutató közelében kialakított patás kifutók egyikében. Hamar szaporodni kezdtek, azóta évről évre több bárány is születik, amelyek később, az év vége felé más állatkertekbe, vadasparkokba kerülnek. Íme a képek:

Több éve annak, hogy április elsején különleges állatbemutatókkal várják a látogatókat, olyan titkokat felfedve az állatokról, amelyet másnapra jó volt elfelejteni. A képtelen természetrajzi bemutatóiknak azonban nem kedveztek azóta a körülmények – kényszerű bezárás, vagy éppen a jeles nap egybeesése a húsvéti ünnepekkel – akadályozták a különleges nap, azaz a bolondos állattan megtartását április 1-jén.

Idén szerencsére mód nyílik arra, hogy a Zoo Típusú Találkozások állatbemutató program keretében megtartsák ezeket a nem túlságosan tanulságos, de vidámnak ígérkező előadásokat, így várnak mindenkit pénteken a 9 óra 30 perctől kezdődő programon, ahol megismerkedhetünk lassítva futó gepárdokkal, a veszedelmes gyűrűhordozó makikkal, és honfoglaló őseink hű háziállataival, a borjúfókákkal is.