A levegőben is bombafenyegetés volt Szeged felett: kétszer is felszálltak a Gripenek két szerb Airbus miatt

Ismét riasztották a Magyar Honvédség Gripenjeit közölte a Honvédelmi Minisztérium péntek délután az MTI-vel.

Mint írták: rövid időn belül kétszer szálltak fel a Gripenek pénteken délután. Korábban egy Szentpétervárról Belgrádba tartó A319-es szerb (Air Serbia) utasszállító repülőgép miatt, ezúttal azonban egy Moszkvából Belgrádba tartó szintén bombafenyegetést jelző utasszállító repülőgép miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó vadászgépeit.

Ha minden igaz, akkor mindkét járat ismét Szeged közvetlen közelében hagyta el a magyar légteret.

A Gripenek a felszállást követően azonosították a szerb A319-es repülőgépet és kikísérték a magyar légtérből. A géppár ezt követően visszatért a kecskeméti bázisra olvasható a HM közleményében. Korábban is volt ilyen riasztás, melynek során az érintett gépek Szeged közvetlen közelében hagyták el a magyar légteret:

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Ismét Szeged felett kísértek ki Belgrád felé egy szerb gépet a Gripenek

Egy szerb felségjelzésű, Belgrádból Szentpétervárra tartó civil repülőgépet ért bombafenyegetés miatt riasztották a Magyar Honvédség légvédelmi készültséget ellátó Gripenjeit hétfőn kora este. A közlemény szerint a repülőgép a lengyel légtér felett kapott bombafenyegetést, ezért onnan visszafordították Belgrád felé. Emiatt a NATO Egyesített Légi Hadműveleti Központja elrendelte a magyar Gripenek felszállását.

Frissítés (20:01): Harmadjára is felszálltak a magyar vadászgépek. Azért kellett felszállnia a géppárnak 17 óra körül, mert egy Ausztria felől érkező, Piston típusú kisrepülőgép nem létesített rádiókapcsolatot a polgári légiirányítással. A NATO déli Egyesített Légi Hadműveleti Központ riasztását követően a légvédelmi készültséget ellátó Gripenek haladéktalanul felszálltak. Miközben azonosították a repülőgépet, annak vezetőjével a légiirányítás is felvette a rádiókapcsolatot.

A vadászrepülők a kisgépet Szegedre kísérték,

majd visszatértek a kecskeméti bázisukra. Egy olvasónk írta kommentben az előző hírünknél, hogy Kalocsa felett hallotta a vadászgépek hangját. Ez valóban az ausztriai irányból jövő kíséret lehetett, amely végül Szegednél végződött.