Elkezdődött a pedagógussztrájk: Szegeden a szakképző iskolák is részt vesznek benne

A közoktatásban dolgozók mint ismert, március 16-tól kezdődő határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, mert a kormányzattal nem tudtak semmiben sem megegyezni. Február 11-én a kormány rendeletben tiltotta meg a tanároknak, hogy március 16-án valós munkabeszüntetést tartsanak.

A rendelet értelmében úgy kell “sztrájkolni” hogy az észrevétlen maradjon az intézmények működése szempontjából. Ezért a pedagógusok arra kérték a szülőket, hogy március 16-án, 17-én és 18-án ne vigyék iskolába a gyermekeket, de gyermekfelügyelet lesz, ha valaki másként nem tudja megoldani. Ennek szellemében kezdődött el Szegeden is több intézményben a munkabeszüntetés.

Jelenleg a következő intézményekről tudni, hogy részt vesznek a munkabeszüntetésben:

  • Szegedi Szakképzési Centrum József Attila Általános Iskola és Szakképző Iskola, 22 sztrájkoló (ez a tanárok harmada).
  • Arany János Általános Iskola, 39 sztrájkoló, 15-en nem vesznek részt.
  • Deák Ferenc Gimnázium, a 74 tanár több mint fele sztrájkol.

Szegeden legkevesebb 15 iskolában sztrájkolnak tanárok, ebből három középiskola, a többi általános, és utóbbiakban magasabb a részvételi arány, mondta a Telexnek Pap Jánosné, a Pedagógusok Szakszervezetének városi titkára. Szerinte lehetséges, hogy ennél több intézményben is van még sztrájk, mivel nem mindenki jelzi előre, hogy csatlakozott.

A Telex élő közvetítéséből az derült ki, hogy a különböző oktatási intézmények dolgozói előzetesen egyeztettek a sztrájkról. Ezt Erdélyi Eszter, a szegedi Deák Ferenc Gimnázium tanára, a PDSZ megbízottja mondta a lapnak. Korábban még nem volt példa ilyen együttműködésre, a korábbi figyelmeztető sztrájkhoz hasonló részvételt várnak az intézményeknél.

A héten csak az érettségi tárgyak óráit tartják meg, jövő héten viszont két napra fel lesz függesztve a sztrájk, hogy a kötelező ötven százalékos arány meglegyen az óráknál. Ezt megerősítette a Telexnek Fiedler Judit is, a szegedi Radnóti Miklós Gimnázium egyik tanára. Mint említette, ők szeretnek tanítani, mert egyébként már rég máshol dolgoznának. A kieső órákat így pótolni fogják, mivel nem gondokat akarnak okozni, hanem megoldani azokat.

Mindeközben a Telex tudósítójának arról számoltak be szegedi pedagógusok, hogy ukrán menekülteknek ajánlják fel a sztrájk miatt levont bérüket, ezt kérvényezték a munkáltatónál. Fiedler Judit, azt nyilatkozta, a sztrájk alatt szerettek volna önkéntes munkát vállalni a menekültek segítésére, de ezt nem engedélyezték nekik.

Guba János, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének dél-alföldi regionális választmányi tagja a Telexnek azt mondta, a szakszervezeti tagok nagy része szegedi szakképző intézményekben dolgozik, míg a sztrájkkövetelések a tankerületi iskolákban dolgozókat érintik inkább, azonban ők is szolidaritási sztrájkot tartanak. Volt olyan is, hogy egy intézmény vezetése tanítás nélküli munkanapot rendelt el mára, ami miatt nem tudtak sztrájkolni, de a munkabeszüntetést más napon megtartják majd a tanárok.

Délután 4-kor Botka László is kint lesz egy szerdára szervezett demonstráción a Klauzl téren, amelyet a tanárok melletti kiállásért hoztak létre. Erről itt írtunk bővebben.