Akár több napig, gyermekfelügyelet nélkül is sztrájkolnának a tanárok márciusban

Nem csak tanítás, gyerekfelügyelet sem lenne mindenhol, hogy a következő sztrájk még észrevehetőbb legyen – erről egyezett meg egymással a két legnagyobb pedagógus szakszervezet.

A PDSZ ügyvivője az RTL Híradónak arról nyilatkozott, hogy március 16-ától határozatlan idejű, vagyis akár többnapos munkabeszüntetésre készülnek. Legfőbb követelésük a béremelés, de munkateher-csökkentést és a kötelező oltás visszavonását is el szeretnék érni. Ez utóbbi azért fontos, mert az oltatlan tanárok kiesése rengeteg terhet jelentett.

A szakszervezet szerint lesznek olyan tanárok, akik a korábbi, figyelmeztető sztrájk után a nagy fenyegetettség miatt nem fognak beleállni a dologba, de vannak olyanok is, akik szerint az újabb sztrájk üdvözlendő. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint egyelőre a még elégséges szolgáltatásokról sem egyeztettek.

Az eddigi adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a január 31-ei országos figyelmeztető pedagógussztrájkban, amely „a demokrácia ünnepe az oktatásban”. Akkor megírtuk, Szegeden is sok oktatási intézményben sztrájkoltak.

A Népszava szerint a sztrájkot követően egyes tankerületi központok arra utasították az iskolákat – a szakszervezetek szerint jogellenesen –, hogy a KRÉTA e-naplóban megtartott tanóraként tüntessék fel a munkabeszüntetés miatt meg nem tartott órákat, illetve az iskolában tartózkodó diákok számára megszervezett felügyeletet. Így a távol maradó tanulóknak is igazolatlan hiányzást kellett adminisztrálni. Az e-napló meghamisítását végül az oktatásirányítás is rizikósnak érezhette, ugyanis a módosított utasítás már arról szól, hogy ezeket az órákat elmaradtként kell adminisztrálni – írták.