Íme, így fest most az SZTE új klinikai képzési tömbje

A klinikai városrészben, közel a Tiszához, a korábbi sebészeti klinika épületét uniós támogatással átalakítva jövő ősztől új oktatási tömbben is zajlik az egészségügyi képzés a Szegedi Tudományegyetemen. Az egyetem csütörtökön sajtóbejárást tartott az épület bokrétaünnepe miatt, ezen jártunk mi is.

Rovó László rektor az egészségtudományi képzési tömb csütörtöki bokrétaünnepén azt mondta, az egyetem orvosképzése, az oktatás minőségének megőrzése és fejlesztése "kiemelt prioritás", és az egykori klinikaépület egyike azoknak, amelyeket csaknem száz éve, az egyetem Szegedre érkezése után a nagy elődök Klebelsberg Kunó irányításával emeltek. Szerinte az épület megújulása jól példázza, miként teremthetők meg a régi alapokon a modern egészségügyi képzés feltételei.

„A nyolcmilliárd forintos beruházás következtében jövőre minden igényt kielégítő oktatási és sebészeti kutatási centrum nyílhat”

– vélekedett Rovó, felidézve, hogy csaknem negyven éve ő is ezen a klinikán ismerkedett meg szakmája alapjaival.

Az MTI beszámolója szerint Fendler Judit kancellár már arról beszélt, hogy az SZTE 2016 őszén nyert támogatást az egészségügyi képzések fejlesztésére. „Hosszú küzdelem után tavaly év elején indult el a több mint tízezer négyzetméteres épület rekonstrukciója és átalakítása, amely az előzetes terveknek megfelelőn halad, és a tervek szerint jövő év első felére befejeződik. Az oktatás 2023 szeptemberében kezdődhet el a hiánypótló épületben” – mondta.

Az 1926-ban elkészült épület az elmúlt csaknem száz évben a sebészeti szakmák bölcsője, számos úttörő beavatkozás helyszíne volt Lázár György, az SZTE általános orvostudományi karának dékánja szerint; ott végezték többek között az első élődonoros vesetranszplantációt Közép- és Kelet-Európában.

Az épület pinceszintjén kap helyet a gépészet, a földszintet lesznek egyebek mellett a közösségi terek, a magasföldszinten az irodák, valamint egy nagy létszámú előadóterem. Az első, második és harmadik emeleten laborok, szimulációs terek, a tetőtérben pedig az állatház és a hozzájuk kapcsolódó egységek működnek majd. Az épület oktatástechnikai rendszerei lehetővé teszik majd a gyakorlati oktatások rögzítését, kiértékelését is. A hallgatók a szemináriumi termekben ülve is nyomon követhetik majd a szimulációs műtőkben történő beavatkozásokat.