Már szerelik össze a Dóm téren a bódékat, a hétvégén jön a Toros Pálinkafesztivál

Mint arról már írtunk, a vírushelyzet enyhülésével egyre biztosabb, hogy visszatérnek a régi fesztiválok, sőt, immáron azt is tudni, hogy a járványügyi korlátozások mondhatni teljes eltörlésével, mivel várhatóan már nem lesz emelkedés a számokban egy darabig.

A 2020-ban is meghirdetett, de a tizenegyedik alkalommal végül a koronavírus-járvány miatt törölt Toros Pálinkafesztivál idén a gasztrofesztiválok közül elsőként tér vissza a március 12–15. közötti ünnepi hosszú hétvégén. A rendezvény a Széchenyi tér helyett azonban a Dóm térre költözik, vélhetően a nagyobb tér miatt, ami járványügyileg is kedvezőbb, még ha nem is számít már jogszabályilag.

„A kilátogatók közel nyolcvan különféle pálinkát kóstolhatnak. A régi, már megismert kiállítók több mint háromnegyede visszatér Szegedre” – mondta el Szilágyiné Bitó Klára, a fesztivál szervezője korábban a Szeged.hu-nak. A programleírás szerint március 15-én ünnepi programokat szerveznek, a gyerekeket kézműves játszóházzal, vidámparkkal várják, de természetesen megemlékeznek a százhetvennégy éve történt márciusi eseményekről is:

Forrás: toros Pálinkafsztivál / Facebook

Az eseményhez kapcsolódóan érdekesség, hogy az Európai Bizottság március 7-i döntésével a Homokháti őszibarack pálinka elnevezés uniós oltalomban részesült. A Homokháti őszibarack pálinka előállítása a Duna-Tisza közi Homokhátság déli részén, Szegedtől nyugatra elhelyezkedő meghatározott települések kereskedelmi pálinkafőzdéiben, kizárólag az erről a területről származó őszibarackból történhet.

Nemrégiben jelentették be, hogy a tervek szerint hároméves kényszerszünet után május 13–22. között ismét megrendezik a Szegedi Borfesztivált. Kihirdették már a SZIN első fellépőit is, amelyet idén augusztus 24–27. között rendeznek az Újszegedi Partfürdőn.