György László államtitkár Szegeden: minden általános iskolásnak legyen legalább szakmája a későbbiekben

A cél, hogy minden mostani általános iskolásnak legyen később legalább szakmája, és a képességeinek megfelelően tudjon boldogulni az életben jelentette ki az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Szegeden.

György László a Tanítsunk Magyarországért! programnak a Szegedi Tudományegyetemen rendezett nyílt napján az MTI tudósítása szerint azt mondta, Magyarországon ahogy a világon mindenütt vannak olyan, a munka és a továbbtanulási lehetőségektől távol eső kistelepülések, ahonnan a gyerekek nem tudják befutni azt a pályát, amelyre a képességeik alapján alkalmasak lennének. Az ezeken a kistelepülésen élő gyerekeknek noha 98 százalékuk továbbtanul az 54 százaléka csupán általános iskolai végzettséget szerez,

Kifejtette, elsősorban az a probléma, hogy ezek a gyerekek 14 éves korukig nem hagyják el településük határát. Az ezt követő iskola- és közösségváltást így megpróbáltatásként élik meg. A Tanítsunk Magyarországért! program meghatározó élményekhez juttatja ezeket a diákokat. A velük foglalkozó, hozzájuk korban közel álló mentoroknak pedig olyan kérdéseket is fel mernek tenni, amilyeneket másoknak nem mondta a politikus. A nyílt napon részt vevő mentorhallgatókhoz szólva hangsúlyozta, ha egyvalakivel jót tudnak tenni, akkor az egész társadalommal tesznek jót.

György László úgy fogalmazott, a mentorhallgatók is legalább annyit tanulhatnak ebből a munkából, mint az az általuk segített diákok. Az így szerzett tapasztalataikat pedig későbbi munkájuk során is tudják hasznosítani. Fendler Judit kancellár hangsúlyozta, az SZTE célja, hogy a régióban azokat a fiatalokat, akik részt kívánnak venni a felsőoktatásban, ebben semmi ne akadályozhassa meg. Ehhez komoly eszközt jelent a Tanítsunk Magyarországért! program.

Újvári Edit, az SZTE Juniorakadémia igazgatója közölte, az egyetem öt karáról kilenc oktató kapcsolódott be a mentorhallgatók képzésébe. Jelenleg a felsőoktatási intézmény száz mentorhallgatója a dél-alföldi régió 21 általános iskolájában foglalkozik a kisdiákokkal, a tavaszi félévben pedig további száz egyetemista kapcsolódik be ebbe a munkába.