MÁV-os jegyautomata teleportált az Anna-kúti Tesco elé

Szeged villamoshálózatát alapvetően az SZKT üzemelteti, ami nem egy meglepő tény. A tram-train megjelenésével azonban megjelent a városon belül egy másik szolgáltató is: a MÁV-Start. Ők viszik ugyanis a tram-traint, valamint náluk is lehet jegyet vásárolni a járműre az SZKT mellett.

Az utasok ugyan április 15-ig ingyen használhatják majd a szerelvényeket, mivel ekkor lesz a beüzemelési időszak, egyelőre tehát nem kell aggódni a jegyek miatt. Azonban a jegyárakat és a hivatalos menetrendet már megosztotta a nagyközönséggel a vasúttársaság, így ez már úgy tűnik, körvonalazódott. Ennek apropóján

a semmiből előbukkant egy, a vasútállomásokról már ismerős MÁV-os jegykiadó automata.

Ez nem máshol, mint a Postapalotának is nevezett irodaház aljában, tehát egy forgalmas de némileg időjárásálló helyen lett telepítve a Tesco előtt:

Azért jó hír, mert Szeged egyik legforgalmasabb csomópontja, az Anna-kúti is kap egy jegykiadó automatát az Aradi vértanúk terén és a Mars téren lévő mellé, várhatón a tram-trainre mindegyikben vehetünk majd jegyet. A másik, hogy ezentúl már viszonylag távol a vasútállomásoktól, valószínűleg

bármelyik vonatra, akár a pesti IC-re is megválthatjuk a menetjegyünket, miközben várjuk a villamost,

így időt spórolva az állomási vétellel. Ilyen esetekre mondjuk előnyösebb a telefonos appon való online vásárlás, de előfordulhat olyan, hogy így kényelmesebb lesz. Az ingyenes időszakot követően Szeged és Hódmezővásárhely között 465 forintba kerül majd a jegy a tram-trainre, a Hódmezővásárhelyen belüli utazásért pedig 250 forintot kell majd fizetni, ami jóval olcsóbb mint a MÁV és a Volánbusz járatai a két város között.

A diákok 90%-os kedvezménnyel, a nyugdíjasok ingyenesen utazhatnak majd.

Szegedren belül villamosként fog közlekedni a tram-train, így az SZKT-bérlet és -menetjegy is érvényes lesz rá, de mire fizetős lesz, addigra a jegyek és bérletek rendszere is át fog alakulni: elindul egy a szegediek számára eddig ismeretlen, úgynevezett zónás rendszer. Zónának számít Szeged (A), Algyő (B) és Hódmezővásárhely is (C).

Például ha Algyőről megyünk át Hódmezővásárhelyre, az teljes áron 250 forintba fog kerülni, de bérletet is válthatunk 5940 forintért. A teljes vonalon mindez 465 és 17 800 forintba kerül majd, illetve lesz kombinált bérlet is, amivel Szeged helyi közösségi közlekedését is igénybe vehetjük: ennek ára 21 200 forint lesz. Hódmezővásárhely helyi járatai azért nincsenek belekalkulálva, mert ott ingyenes a buszozás. Erről bővebben itt írtunk:

Fotó: Bálint András / Szegeder

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

21 ezer forint lesz a bérlet, amivel Szegeden és a vasútvillamoson is korlátlanul utazhatunk

A választásokig ingyenes tram-train tavasz után is olcsó lesz: amennyiért most helyközis Volán-bérletet válthatunk, annyiba kerül majd a kombinált a tram-train+Szeged helyi bérlet, vagyis egy kétszázassal kevesebbe. Lázár János vasútvillamosos kiadványát szemléztük.