Kisvonatozhatunk a Fehér-tavi halvasúttal, de darunéző és lovaskocsis túrák is lesznek a Darvadozáson

Darunéző és lovaskocsis természetismereti túrák, madárgyűrűzés, kisvonatozás a halvasúton, valamint számos gyermekprogram várja azokat, akik november 20-án szombaton ellátogatnak a X. Fehértavi Darvadozásra Sándorfalvára.

Az ősz egyik leglátványosabb természeti látványossága a darvak (Grus grus) ezreinek vonulása a Dél-Alföldön. A kelet-európai állomány egyik kiemelt gyülekezési helye a szegedi Fehér-tó és környéke. Az itt megpihenő darvak a szántókon, tarlókon megfelelő táplálkozóhelyet találnak, az éjszakákat pedig a lecsapolt halastavakon töltik. Reggeltől madárgyűrűzést rendeznek a Fehér-tó mellett álló Szalakóta Látogatóközpontnál, ahol a szikes tavaknál jellemző fajok mellett akár a vonulási időszakban a környéken ritkábban felbukkanó madarakkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A programok központi helyszíne idén a sándorfalvi Pallavicini-kastély kertje lesz, innen indulnak délelőtt óránként a lovaskocsis természetismereti túrák is. A kastélykertben szabadtéri természetismereti játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várják a gyerekeket. A helyi termékek vására mellett rendeznek a darvakat bemutató multimédiás előadást, a vendégek humoros, ismeretterjesztő bemutatón tudhatják meg, miként alkalmazkodnak az állatok környezetükhöz, és feltűnik majd Samu is, a Kiskunsági Nemzeti Park méreg- és tetemkereső kutyája. Az érdeklődők megfigyelhetik a tavaknál napközben előforduló madarakat is. A területen gazdálkodó Szegedfish Kft.

keskeny nyomtávú szerelvényének utasai a halastavak között a Fehértói Halászcsárda mögötti kiinduló állomásról a tórendszer közepén álló kutatóházig és kilátótoronyig utazhatnak.

A kora délutántól szakvezetővel induló túrákon a látogatók kis csoportokban figyelhetik meg a darubehúzást; azt a folyamatot, amikor a darvak visszatérnek éjszakázóhelyükre. A 190-200 centiméteres szárnyfesztávú darvak tollának alapszíne palaszürke, a fej és a nyak oldalán lévő fehér sáv pedig élesen elüt fekete arcuktól és fejüktől. A daru rendkívül éber, veszélyt sejtve hosszú nyakát magasra nyújtja. Költőterületén – Eurázsia erdős, sztyeppés tájain – füvet, növényi hajtásokat, rovarokat, néha halakat, kisebb emlősöket és madárfiókákat eszik. Vonulásakor kultúrnövények termésével és magvakkal táplálkozik, tavasszal és nyáron inkább rovarokat fogyaszt. Vonuló csapatai V-alakban vagy egyenes vonalban szállnak, ellentétben a szintén kinyújtott nyakkal, de rendezetlen csoportokban röpülő gólyákkal.

Magyarországon a 19. század végén még költött, jelenleg tavaszi és őszi átvonuló. 2015 nyárán azonban – száz év után először – a Marcal völgyében sikerült megfigyelni egy költőpárt, amely két fiókát nevelt. 2017-ben majd idén is dokumentáltak egy költőpárt, melyek egy, illetve két fiókát neveltek föl. A Fehér-tóra már csak azért is érdemes kimenni, mert idén több, rendkívül ritka fajt is észleltek. (via MTI)

Programok:

  • 7:00–11:00 Madárgyűrűzés a Szalakóta Látogatóközpontban (Szatymaz, I. körzet tanya 129.)
  • 8:00–13:00 Kisvonatozás a Fehértavi Halvasúton. A Fehértói Halászcsárdától minden egész órakor indul kisvonat a KNPI Kutatóházig. Jegyár: 1000 Ft/fő, amit a Szegedfish Kft. telephelyén kell megvenni.

Programok a kastélykertben:

  • 9:00–13:00 Lovaskocsis természetismereti túrák. Indulás: 09:00, 10:00, 11:00, 12:00 óra. Jegyvásárlás a kastélykertben.
  • 9:00–14:00 Szabadtéri természetismereti játékok (MME, Természetismereti Tudástár-SZTE, KNPI) és kézműves foglalkozások (sándorfalvai és szatymazi  pedagógusok közreműködésével)
  • 10:00–14:00 Helyi termék vásár
  • 10:00–13:00 Rövid vetített előadások a daruról. A vetítések kezdete: 10:00, 11:00, 12:00, 13:00 óra
  • 11:00–11.30 Samu, a KNPI méreg- és tetemkereső kutyájának bemutatója
  • 11:30 A „Madárvonulás gyerekszemmel” c. rajzpályázat díjátadója
  • 12:30–13.30 „Az alkalmazkodás mesterei”, humoros, ismeretterjesztő, élő állatokat bemutató előadás
  • 14:00-tól Darubehúzás megfigyelése. Találkozó: Sándorfalva, Brassói u. végén, a sorompónál. 20 fős csoportokban szakvezetőkkel.