200 milliónyi áfát csaltak el a volt szegedi fideszes bizottsági tag koordinálásával

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal áfacsalt petrezselyemmel és fokhagymával kereskedő bűnözői kört számolt fel. A több mint ezer fiktív számla kiállítását egy könyvelő koordinálta, akit a pénzügyi nyomozók őrizetbe vettek – írja a NAV közleménye. A koordinátor egy szegedi könyvelő, E. Péter volt, aki korábban külsős tagként a Fideszt képviselte az önkormányzat pénzügyi bizottságában.

Erről még februárban számoltunk be, amikor az RTL Híradója kereste őt telefonon, de ki volt kapcsolva; viszont a bizottság elnökével, a szegedi Fidesz alelnökével, Tápai Péterrel tudtak beszélni. Tápai azt mondta, őt senki sem értesítette az ügyről, de hallott róla. „Nagyon megdöbbentünk, mert nem így ismerjük az E. urat, másrészt pedig azt gondolom, hogy őt is megilleti az ártatlanság vélelme, és ezt szeretném nagyon hangsúlyosan az ő esetében is fenntartani” – fogalmazott a televíziócsatornának akkor.

A gyanúsítottak Lengyelországból és belföldről vásároltak petrezselymet, valamint fokhagymát. A zöldségeket strómanok nevén lévő bukó cégeken futtatták át, majd különböző vállalkozások nevében hozták forgalomba. Az áfacsalt termékek a Szegedi Nagybani piacon is felbukkantak. A nyolcszázmillió forint értékű fiktív számlákat egy dél-alföldi garázsban állították ki, majd felvitték a NAV Online Számla rendszerébe.

A valótlan iratokkal összesen mintegy kétszázmillió forint áfát csaltak el.

Az akció napján a pénzügyi nyomozóknak sikerült lefoglalniuk egy éppen elpasszolt fokhagymaszállítmány teljes értékét, az egyik bukó cég számlájáról több millió forintot, és a könyvelő széfjében lévő milliókat is. A napi körforgásból kiemelt mintegy húszmillió forinttal a nyomozók a bűnszövetséget megbénították. A NAV pénzügyi nyomozói, járőrei és informatikusai 15 helyszínen kutattak és foglaltak le bizonyítékokat.

A könyvelőt bűnszövetségben elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt gyanúsítottként hallgatták ki és őrizetbe vették. Az ügyben eddig nyolc gyanúsított van, de a nyomozás még folytatódik.