Terveztek egy merész, modern irodaházat az Árkád mellé

Forrás: Török Csongor Építésziroda

Török Csongor szegedi építész, a Török Csongor Építésziroda vezetője, akinek a neve ismerősen csenghet egy-két balatoni beruházásról. De nem csak onnan, Szegeden is van pár munkája, amelyeket ki-ki ízlése szerint vagy utál vagy szeret, feltéve ha egyáltalán érdekli őt a téma. Az mindenesetre az biztos, hogy az általa készített, egyébként a már korábban ”kiszivárgott” Goodwill Pharma központi irodaházának terve egy ízléses alkotás, bőven Török Csongor jobban sikerült munkái közül való. Ezt mutatjuk most be.

A megrendelő az 1997-ben Szegeden alapított Goodwill Pharma, amely elsősorban gyógyszerek gyártásával, forgalomba hozatali engedélyeztetésével és forgalmazásával foglalkozik. 2008-ban külföldre is terjeszkedtek: a cég Goodwill Apoteka néven saját tulajdonú gyógyszertárláncot hozott létre Szerbiában. Az utóbbi években a saját gyógyszerek és természetes étrend-kiegészítők fejlesztésére is kiemelt hangsúlyt fektetnek, mára a magyar gyógyszeripar fontos szereplőjévé váltak. Szintén 2008-ban fogtak új központ építésébe Szegeden, a Cserzy Mihály utca 32. szám alatti területen további fejlesztéseket vittek végbe, a mai napig itt van a központjuk.

Most egy új irodaház tervezésébe is belefogtak, de információnk szerint ez inkább ingatlanfejlesztés lenne, hiszen nagyobb részt más cég(ek)nek adnák ki. Bár a látványtervek mondhatni nyilvánosak, sajnos a projekttel kapcsolatban megkereséseinkre nem jött válasz, vagy nem érdemi, így a cikkben a saját információinkra és szemünkre hagyatkozva tudjuk bemutatni az épületet. Nyilván ki kell hangsúlyozni, hogy ennek számos oka van, főképp az, hogy a tervek még egyáltalán nem véglegesek, a látvány nem feltétlenül a végső állapotot tükrözi, egyelőre nem beszélhetünk megvalósulásról.

Oktatási központból irodaház

A helyszín nem más, mint a Bakay Nándor és Boros József utcák találkozása, az éppen most tízéves Árkád közvetlen szomszédsága, a Cédrus Ligettől egy köpésre, a Mars tér és a Gábor Dénes suli hátában egy kiváló sarok. Áruházból és piacból nincs hiány a környéken, talán a villamos van egy kicsit messzebb, de kárpótol a belváros közelsége, ráadásul innen majdnem végig a szépen felújított Gutenberg utca vezet a városmagba. Építészetileg elég vegyes a környék, hiszen már túl vagyunk a nagykörúton is; van itt kibővített Bevándorlási Hivataltól kezdve a lepukkant, de így is lenyűgöző gyufagyáron át az Árkádig és a Cédrusig bezárólag minden, így mondhatni a modernitás tökéletes terepe lehet. Az tetszik, hogy inkább a régi épületeket hasznosítanák abszolút minőségi módon, nem például úgy, ahogy a Science Parkban a felújított Inkubátorház kinéz majd.

Az épület történetéről nem sokat tudtunk, az internet sem volt bőkezű, így a Szegedi Emlékkereső nevű Facebook-csoportban kértünk segítséget, ahol meg is kaptuk azt. Kiderült, az épületegyüttes két fő részből áll; a magasabb, sarkon álló monstrum volt a MÁV szegedi igazgatóságának oktatási központja, egy részében a MÁV Informatika Kft. székelt. A lapos épülettoldalékban, amelyet lebontanának, a MÁV SZÜTÜ (vasúti árufuvarozási rendszer) géptermei voltak. Az egyik csoporttag arról számolt be, hogy a  '80-as években adatrögzítőként dolgozott itt, akkor még lyukszalagra. Egy másikuk elmondta, ezen toldalékon belül volt az épületek fűtésére szolgáló, nagy teljesítményű gázkazán. Az épületet egyébként a Vasútforgalmi Technikum utódjaként, felsőfokú intézményként építették, de végül az egész elsőéves osztályt a tanárokkal együtt áttelepítették Győrbe, a Műszaki Főiskolára.

A Mars térhez közelebb lévő épület az egykori kollégium. Szintén egy, akkoriban a DÉLÉP-nél dolgozó csoporttagtól tudtuk meg, hogy a „MÁV kolesz” 1982-ben épült panelszerkezetű épületként, ez volt a városban az első, amely úgynevezett „dugóalapozással” készült. Azóta számos helyen alkalmazták a technológiát a város más építményeinél. Amikor a 90-es évek elején az oktatást kivitték Szeged-Rendező pályaudvarra, az épületeket bezárták. A MÁV értékesíteni akarta őket, de valamiért nem jött össze. Az épületet egy ideig kiadták különböző oktatási cégeknek, mára azonban csernobili állapotok vannak; benőtte a gaz, tele van fújva tagekkel, a rozsda is eszi ahol fémet lát, így mindenképp örvendetes, hogy kezdenének vele valamit.

Újjászületés rooftop-bárral és Corten-acél burkolattal

Forrás: Török Csongor Építésziroda

Forrás: Török Csongor Építésziroda

Forrás: Török Csongor Építésziroda

Forrás: Török Csongor Építésziroda

Fotó: Bálint András / Szegeder

A könnyebbség kedvéért elhelyezünk egyes látványtervek alatt mai fotókat, hogy a tapasztalatlanok is lássák, mire gondolt a költő. A sarki térfal helyett kihasználnák az épület adottságait; a ma ott álló épülettoldalékot lebontanák, mintegy megnyitva a teret. Egy kis felszabadultság érzés az Árkád monumentalitása és a Bevándorlási Hivatal újonnan felépült szárnya mellett, nem leszünk klausztrofóbiásak. Mi több, a mostani sivár, már-már lakótelepi hangulat helyett lenne egy kis zöld is, ezen kívül az elbontott épületrész helyére egy kicsit megemelve kiülős kávézókat, kajáldákat helyeznének. Azt nem tudni, hogy ez publikus lenne-e – nagy valószínűséggel igen –, vagy csak az irodaház bérlőinek lenne, mindenesetre nagyon jó ötlet és abszolút A-kategóriás irodaházhoz méltó. Ha minden igaz, egy része alatt parkolók lennének, ami a lenti képen látszik is a jobb oldalt:

Fotó: Bálint András / Szegeder

Összességében merész épület születne Szegeden, mondhatni landmark, ha a Goodwill Pharma úgy dönt, hogy belevág az átépítésbe. A városból hiányoznak az ilyen épületek, főleg irodaházak, amelyekkel abszolút komoly cégeket is meg lehetne győzni. Ugyanis amennyire tudjuk, csak egy részét építené magának a Goodwill, a többit bérbe adnák. A megvalósulás idejéről egyelőre nem lehet semmi konkrétat tudni, de valószínűleg még legalább pár év kell hozzá, mire eljutunk odáig, márha.

Visszatérve a főépületre; ami tetszetős, az az, hogy itt meg lenne hagyva a régi épület homlokzatának egy része, fehérrel kiemelve. Talán még többet is el tudnék viselni, nem csak a bejáratnál egy kis szeletet, ez így túl árkádos. Így is örvendetes azért, hogy egy kicsit legalább hagynak az egyébként különleges homlokzatból. Bár azzal lehet vitatkozni, hogy a több fehér és régi homlokzat, ami igazából eredetileg sem olyan míves a meghagyott részen kívül, mennyire mutatna jól a modernnel együtt. Én annak a híve vagyok, hogy a modern – kizárólag ízléses anyagokkal, színekkel és formákkal – nagyon jól mutat a régi homlokzattal ötvözve, kifejezetten ad egy elegáns stílust neki. A zöld látványa pedig feldobja az egészet, kicsit talán olyan érzés, mintha új köztér születne annak minden előnyével és élettel teliségével. Az épülettel összhangban meg kifejezetten menő, szívesen innék egy teát itt csak a homlokzat látványa miatt; hiába semmilyen a környék, az épület megadja azt a pluszt.

Forrás: Török Csongor Építésziroda

Ahogy a képek sugallják, valószínűleg mélygarázs is lenne, vagy az udvar alatt parkolnának süllyesztve a vendégek, dolgozók gépjárművei. Ami nagyon furán hat és érdekes, az a fentebbi látványterven közelről látható, üvegfalú, nyitott, de azért esővédelemmel rendelkező Minecraft-lépcső, amely a másik épülettel kötné össze a főépületet úgy, hogy az autóforgalmat nem kell zavarni, illetve ez egyben egy bejárat is lenne az utcáról a másik épülethez. Nem egy Sóhajok hídja, de illik az összképbe. Ha már a másik épület, ez is egy lakótelepi kisugárzású panelépület, amely jelenleg lakatlan. Ha minden igaz, ezt a részt teljesen elbontanák, majd a nulláról újjáépítik, de ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudjuk. Mindenesetre érthető, valószínűleg sokkal olcsóbb technológia, mint a nagy, négyszintes betonépület. Itt lent látható is:

Információink szerint nem látszóbeton lenne a homlokzat, hanem egy költségesebb anyagból lenne burkolva: barnás színű Corten-acél, ami leginkább kertépítészetben – például a szegedi köztereken is egyre gyakoribb – megy nagyot, de Bécsben komplett épülethomlokzatot is láttam már jó pár éve, ami akkor is megfogott látványával, mivel korábbról nem ismertem. A lényege, hogy egy speciális anyag kiválik az acél felületén az időjárás hatására, kvázi patinaréteg, amely úgy néz ki, mint a rozsda. Ami azért is ironikus, mert ez az, ami megvédi az anyagot a további korróziótól. A fedőréteg, mely a felület védelmét biztosítja, az időjárás hatására újra meg újra felépül és megújul. Ha esetleg nem is ilyen acél lenne a homlokzat, még a kőburkolat is bőven megadná az eleganciát, annál lejjebb viszont nem szabad adni. Az alábbi képen látható az is, hogyan helyezkedik el a Minecraft-lépcső, illetve hol lesz a mélygarázs lejárata, vagy a felszíni parkoló:

Fotó: Bálint András / Szegeder

Fotó: Bálint András / Szegeder

Forrás: Török Csongor Építésziroda

Fotó: Bálint András / Szegeder

Hátulról igazán látványos a dizájn, ahol csupaszon van mindkét épület a régi homlokzat nélkül. Az épületek terjedelmes tömege szépen van megtörve a nagy üvegfelülettel, amely szintén szokatlanul, vertikálisan fut végig csíkokban, itt-ott horizontálisan megszakítva. Kifejezetten tetszik a tetőtér beépítése, amivel már ötszintessé válna az épület. De a dizájn is elég egyedien, csúcsosan fejeződne be, miközben tulajdonképpen lapostető található odafent. Valahol a sátortetőt imitálja, mégis olyan modern és egyedi az egész, nincs az az érzés, hogy ott már elfogyott a fantázia és befejezetlennek vagy kommersznek hat. Olyan, mintha egy kristály nőtt volna ki a földből, ami a Cédrussal egy kiváló dizájn-városnegyedet, vagyis annak alapjait alkotná. Mindenképpen hatalmas pozitívum, hogy a tetőtéren is lenne kiülős terasz, a városból nagyon hiányoznak az ilyen helyek. Azt itt végképp nem tudni, hogy publikus lenne-e, de reméljük.