Török Csongor ezt álmodta a Balaton partjára, nem feltétlenül előnyére

Az országos sajtóban nagyot ment a hír, miszerint Balatonvilágos egykori aligai részén elkezdődött egy gigantikus, 92 lakásos társasház építése a hajdani pártüdülő kerítésétől nem messze. Aki csak a helyi sajtót követi, annak esetleg újdonság lehet, hogy egy, a NER belső köreihez kötődő beruházásról van szó. De hogy is jön ehhez Szeged?

A 24.hu ment utána annak a társasháznak, amely a balatonvilágosi építési szabályzat pontjait semmibe veszi. A telek tulajdonjogának történetére, illetve a tulajdonosok mögötti céghálóban előforduló, a kormányhoz szoros szálakkal kötődő emberekre is rámutató anyagukban az állami építési rendszerbe feltöltött látványterveket, illetve a tervlapok egyikét is közölték, azokon azonban megszokott módon nem szerepelt az azt jegyző építésziroda neve. Ez utóbbit végül az Építészfórum nevű online építészeti napilap derítette ki, a szegedi Török Csongor Építésziroda tervezte a Royal Resort névre hallgató társasházat. A lap megkeresésékre meg is erősítették: „Igen, az én irodám tervezte a tárgyi lakóépületet. További információt nem tudok adni, nincs rá felhatalmazásom” – fogalmazott Török Csongor építész.

Ők eddig főleg városunkban terveztek, magánházakat, társasházakat, középületeket, de még belsőépítészettel is foglalkoznak, mint például a Pick Aréna esetén, amiről itt közöltünk képeket. Sok megvalósult épület is van már, többek között egy társasház is a Bertalan híd lábánál, amely 2018-ban elnyerte az Év Homlokzata díjat. Az Építészfórum szerint az építész a Csongrád-Csanád Megyei Építész Kamara tagja és Szegeden jó hírnévnek örvend. Egy kisebb csapattal dolgozik és stílusát tekintve mindig törekszik követni az aktuális igényeket, trendeket. A fenti példában említett társasház stílusában is felismerhető a mostani munkájuk a Balaton-parton, az utóbbi három évben ez már a második.

Az első a balatonszemesi Marina Penthouse volt 2018 és 2020 között, ami a balatonvilágosi tervekhez hasonlóan szintén felülírta a településképi szabályokat. „Török Csongor célja az volt, hogy az épület mérete és jellege ellenére is illeszkedjen a kis-üdülős övezeti környezetbe, vizuálisan ne ugorjon ki a térből, harmonikusan és természetesen simuljon az épített környezetbe” – írja erről a Magyar Építők. Miközben a néhány esetben tetőtér-beépítést kapott kétszintes, a legtöbb esetben földszintes házak közt álló 52 lakásos társasház – köztük tizenhat penthouse – telkét a környező földdaraboknál magasabb arányban építették be, a megengedett maximális épületmagasság pedig négy helyett tíz méter lett. Az e projekt mögött álló Szemes Marina Ingatlanfejlesztő Kft. tulajdonosai közt annak 2016-os alapítása óta többek közt maga Török Csongor is jelen van a 24.hu szerint, amit az Opten céginformációs adatbázisra alapoztak. A kivitelező is egy szegedi, a Plusz Építő Kft. volt, akik elég sok általa tervezett projektben vettek részt Szeged-szerte. Jelenleg épp a volt Royal szálló épületén dolgoznak, aminek felújításának terveit szintén Török alkotta meg.

Nem csak a tervező, a kivitelező, de az egyik ”beszállító” is szegedi volt a Marinánál: a bádogosmunkát ugyanis a G-Falc Kft. végezte. A Madách utcában nemrég elkészült, szintén Török Csongorék által tervezett társasház hullámos burkolatát is ők csinálták egyébként, tehát a tervező cég kapcsán már nem ismeretlenek, vélhetően ezért tudták elnyerni a balatoni projektet is. Vannak munkáik máshol is Szegeden kívül hogy a Balatonnál maradjunk többek között Zamárdiban a Scamard Residence. Azt nem tudni, hogy a balatonvilágosi projektnél is ők fogják-e végezni a bádogozást, de referenciák alapján erre minden esély megvan. Ez a NER köreihez köthető balatoni társasházaktól függetlenül nem jelent automatikusan rosszat. Nincs közük a projektek engedélyeztetésének körülményeihez, se a tulajdonosokhoz, csupán érdekességként írjuk.

Fotó: Török Csongor Építésziroda

A Török Csongor Építésziroda második, balatonvilágosi tervével sem az a baj, hogy mennyire szép, vagy éppen nem az, ez ízlés kérdése. Az a gond, ahogy és ahol ezt fel tervezi építeni a tulajdonos befektető. A területen álló épületek bontásának jelenlegi állásáról fotókat is közlő Balatontipp arra is rámutat, hogy a területre kerülő kilencvenkét lakásos társasház némiképp meglepő módon nemzetgazdasági szempontból kiemelt státuszt kapott a kormánytól. Az indoklás: „Szállodafejlesztésre, valamint ahhoz kapcsolódó építmények, infrastrukturális fejlesztések és kapcsolódó ingatlanfejlesztés megvalósítására irányuló beruházás.” Ezzel lehetővé vált a települések hatályos építési rendeleteinek felülírása, aminek köszönhetően a befektetők túlzó beépítéseket helyezhetnek el a beruházás által érintett területeken. Sőt, sem tervtanácsi véleményre, sem településképi véleményezési eljárásra nincs szükségük.

Itt sem volt ez másként: a maximális épületmagasság több mint kétszeresére, 8-ról 16,5 méterre, a lehetséges beépíthetőség mértéke a felszín felett 20-ról 30 százalékra, míg a felszín alatt 20-ról 50 százalékra nőtt. A kötelező zöldfelületi arány minimuma ezzel párhuzamos 50-ről 40 százalékra csökkent, sőt, a parti sétány, illetve a közhasználatú strand lehetősége is eltűnt. Az állami építési rendszerben (ÉTDR) elérhető információk szerint ezeket a kitágított határokat a projekt szinte teljesen kitölti: a beépítettség mértéke 0,91%-al esik a maximum alá, az épületmagasság 31 centiméterrel marad a limit alatt, a zöldfelületi fedettség pedig alig több mint egy százalékkal emelkedik a minimálisan elvárt arány fölé. Ezzel egy olyan épületmonstrumot sikerült alkotni, amely a szegedi Tisza Palotához hasonló tömegével magasodik környezete fölé, mindez közvetlenül a Balaton partján. Formája alapján akár szállodának is hihetnénk, pedig társasházról van szó.

A 2021. február 19-én a Somogy Megyei Kormányhivatalhoz beérkezett építési engedélykérés 2021. március 8-án kapott zöld utat, így a mélygarázs építése, illetve a leendő épület alapjainak megszületése a bontás után akár azonnal megindulhat. A tervek a harminc méteres védett sáv megtartását kötelezővé tévő rendelet miatt jelenlegi formában nem juthattak volna el a jogerős építési engedélyig.

 

Nyitókép: Török Csongor Építésziroda