A Süss fel nap!-ot énekelték Palkovics Lászlónak a bölcsészkar előtt, ahová az egyik kirúgott OMSZ-vezető helyett jött

Meteorológiai előadáson vett részt Palkovics László technológiai és ipari miniszter, ahol az augusztus 20-a miatt kirúgott Radics Rita helyett tartott előadást. A szegedi Momentum az OMSZ vezetőségének kirúgása ellen tiltakozva villámcsődületet szervezett a bölcsészettudományi kar elé, ahol esernyőkkel és ajándékkal várták a minisztert.

Pénteken délelőtt előadást, vagy inkább csak köszöntőt tartott Palkovics László a szegedi BTK-n a Magyar Meteorológiai Társaság 38. vándorgyűlésén, amin Halász Noémi, a szegedi Momentum alelnöke szerint egyébként semmi keresnivalója nem volt, mivel a rendezvényre alapvetően szakemberek voltak meghívva, nem pedig politikusok. Halász a helyszínen azt mondta, még az előadás kezdete előtt sikerült pár szót váltaniuk Rovó Lászlóval és Fendler Judittal, az SZTE rektorával és kancellárjával, akiknek a Momentum azt a kérdést tette fel, hogy Palkovics Lászlót meghívták a gyűlésre, vagy küldték, esetleg teljesen magától vállalta, hogy előadást tart, de az SZTE vezetése erre nem tudott, és nem is akart válaszolni.

Fotó: Bálint András / Szegeder.hu

Palkovics 10 órától 10:40-ig tartott beszédet, amelynek részletei egyelőre nem ismertek, mivel az M1-en és a kormányzati médián kívül gyakorlatilag senkit nem hívtak meg a konferenciára, de Körmendi Zoltán és Halász Noémi Momentum-elnökségi tagok azt ígérték, hogy a bent elhangzottakat rövidesen megosztják a szegedi sajtó munkatársaival.

Időközben azonban az MTI-n megjelent pár rászlet erről. A technológiai és ipari miniszter felszólalásában elmondta, az Országos Meteorológiai Szolgálat az elmúlt húsz évben információs szolgáltatóvá kezdett válni, háttérbe szorult a kutatás, amelyre Magyarország energetikai rendszerének átalakításakor nagy szükség van. A miniszter azt javasolta, hogy az OMSZ-t alakítsák át Országos Meteorológiai és Klímakutató Szolgálattá, növeljék munkatársai számát, alakítsák át az intézményrendszerét, ehhez mondta forrást, 2027-ig kétmilliárd forintot biztosítanak. 

Palkovics a beszéde után majdnem egy órával, 11:20-kor hagyta el a BTK épületét, ahol a kapuban korábban azt az ígéretet kapták a megjelent sajtó képviselői, hogy a miniszter válaszolni fog kérdésekre, amiből a gyakorlatban annyi valósult meg, hogy a Momentum frakcióvezető helyettese, Bedő Dávid kérdőre vonta Palkovicsot az OMSZ körül kialakult botrány miatt, illetve az ellenzék által elhibázott gazdasági döntések miatt, ilyen téma volt például a Fudan egyetem ügye is.

Miután érdemi diskurzus nem alakult ki, egy a szegedi Momentum által készített esernyőt próbált átadni a miniszternek, amire fel volt festve az összes problémás ügy, amit a jelenlegi kormány számlájára írnak, ám ezt Palkovics nem fogadta el. Néhány kérdés elhangzott még a különböző sajtóorgánumok munkatársaitól, de válaszként mindenki csak legfeljebb egy félmondatot kapott, érdemi tájékoztatás nem történt.

A rendezvény után beszéltünk Körmendi Zoltánnal és Halász Noémivel, akik szerint a flashmob elérte a célját, és sikerült felhívni Palkovics figyelmét, mivel szerintük a miniszter feszülten szállt be az autójába, és gyorsan hagyta el a helyszínt. A szegedi és az országos Momentum is attól tart, hogy az OMSZ átszervezésének hátterében politikai célok is állnak, amely Halász szerint nem feltétlenül közvetlen hatást jelent, hanem valamilyen politikai függést eredményeznek.

Elmondták, hogy alapvetően elítélik az Országos Meteorológiai Szolgálat átszervezését, ugyanúgy mint annak idején az egyetemi modellváltásokat, és fontosnak tartják az ügy melletti határozott fellépést. Körmendi és Halász szerint ez is egy olyan téma, mint a fakitermeléssel kapcsolatos tüntetések, ugyanis az emberekhez nehezebben jutnak el ezek, mint mondjuk a katatörvény vagy akár a 2014-es internetadó tervezete. Ettől függetlenül örültek a BTK előtt összegyűlt létszámnak, ami a gyakorlatban körülbelül harminc embert jelent, és úgy gondolják, hogy egy látványos akciót tudtak viszonylag gyorsan levezényelni, ami Palkovics indulásakor egy közös „Süss fel nap!” énekléssel zárult.