Mi a ménkű lelte a Vértó frissen felújított parkját, hogy máris így néz ki?

    A Vértó rehabilitációja még 2020-ban kezdődött el, első körben 1000 méteres rekortán futópályát kapott 109 millió forintért, egy összesen450 millió forintos sportcsomag keretein belül. Az átadóról beszámoltunk mi is. Ezután előirányozták az egész park megújítását is. Ezt azóta természetesen birtokba is vették a szegediek, a futópálya továbbra is nagy népszerűtlenségnek örvend, az új asztalok, padok, kukák és egyéb kültéri berendezések viszont kisebb vitát generáltak rozsdás megjelenésükkel. Holott szándékosságról van szó.

    2021 májusban további munkálatokba kezdett az önkormányzat, és a tó környékén élők többek között új játszóteret, kutyás ügyességi pályát, pihenőparkot, ivókutat, padokat, fákat kaptak. A projekt összköltsége ezzel 653 millió forintra hízott, majd a parkot át is adták, az országgyűlési választások előtt pont egy héttel.

    A napokban a Facebookra, egy szegedi lakossági csoportba került fel egy poszt arról, hogy a frissen átadott tér berendezései máris rozsdásodnak, mert a kivitelező elfelejtette azokat felületkezelni. Gyűltek is a kommentek szép számmal, jelenleg már több mint 250 hozzászólás van a poszton. Sok teória született róla, hogy mi lehet valójában ezekkel a padokkal, és asztalokkal, vannak akik szerint tényleg a kivitelező hanyagsága miatt rozsdásokdnak, de akadnak olyanok is, akik szerint nem erről van szó, és csupán annyi történt, hogy aki megálmodta a parkot, a berendezéseket cortenacélként képzelte el, és ez így is lett megvalósítva. A vitában ez utóbbiaknak van igaza, és bár azóta sokan belátták, hogy valóban egy másfajta acélról van szó, de ez nem jelenti azt, hogy tetszik is nekik.

    De mi is az a cortenacél, és mire jó? Maga a corten egy különleges gyártási eljárást jelent, amely során az acélötvözetet rézzel, foszforral, nikkellel, krómmal és szilíciummal keverik. Az anyag felépítésében ez különösebb változást nem okoz, ugyanolyan acél marad, mint az extra adalékok nélküli, a kinézetét viszont nagyban befolyásolja, és ez az eljárás teszi időjárásállóvá is.

    A rozsda ami az acél felületén kialakul ugyanis, maga a felületkezelés.

    Nem, a padok nem rossz értelemben véve rozsdásodnak, és nem is kell aggódni rajta, hogy elrohadnak és kettétörnek alattunk, az acélon kialakult patina csupán felületi, és védi magát a szerkezetet. Az így kapott tárgyak megjelenése, mint az a fentebb említett Facebook-posztban bebizonyosodott, megosztó lehet, de elvitathatatlan tény, hogy a cortenacél igen felkapott lett napjainkra. Rengeteg kerti bútor, műtárgy, emlékmű készül ilyen eljárással, és a megfelelő környezetben kifejezetten dizájnos tud lenni.

    Dizájnelemnek elmegy, de vajon használati tárgynak is? A cortenacélt a felületén kialakult korróziós réteg teszi igazán különlegessé, de ez a réteg folyamatosan változik, kopik, új alakul ki helyette, ami azért lehet problémás, mert dörzsölés hatására a ruhát befoghatja az épp távozó réteg. Kipróbáltam a Vértónál egy padot, amin körülbelül egy órát ücsörögtem, közben nem igazán figyeltve arra, hogy koszos lesz-e a nadrágom, és nem is lett az.

    Az ottlakók közül egyébként főleg semleges válaszokat kaptam arról, hogyan tetszenek nekik az új utcabúrotok. Külön a padok és szemetesek stílusával kapcsolatban senki nem nyilatkozott se negatívan, se pozitívan, annak viszont egyöntetűen mindenki örül, hogy fel lett újítva a tó környéke.