Palkovics László átadta az első épületet a szegedi lézerközpont melletti Science Parkban

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóközpont mellett elterülő Science Park Szeged első létesítményeként átadták kedden a Szegedi Tudományegyetem Inkubátorházát.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az ünnepségen azt mondta, a kormány azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ra Magyarország a jelentős innovátorok közé lépjen elő.

Országszerte 14 tudományos innovációs parkot alakítanak ki, ezek egyike a szegedi.

A cél az akadémiai szférában keletkező tudás minél könnyeben utat találjon a vállalkozásokhoz ismertette Palkovics László. Az ünnepség részeként együttműködési megállapodást kötött az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Európai Molekuláris Biológiai Laboratórium. Palkovics elmondta, Magyarország 2017 óta tagja az EMBL-hálózatnak. A kormány minden feltételt biztosít ahhoz, hogy a magyar kutatók részesei lehessenek az EMBL munkájának.

Magyar intézmények jelenleg a hálózat 14 kutatási programjához csatlakoztak. Az együttműködési megállapodás célja, hogy a magyar kutatócsoportok lényegesen intenzívebben és több projektben tudjanak részt venni. Nemcsak a tisztán molekuláris biológiai kutatásokat szeretnék erősíteni, hanem olyan határterületeket is, mint az adattudományok, bioinformatika, biomedincina. Össze akarják kötni a nemzeti laboratóriumokat az EMBL-hálózatával közölte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK:

Öthalmi Campus: diáklakásokkal és kutatói apartmanokkal épül Szeged új egyetemi városrésze

A Szegedi Tudományegyetem Science Park Szeged néven tudományos és innovációs parkot hoz létre a szegedi öthalmi városrészben rendelkezésére álló mintegy 85 hektár nagyságú területen, a lézerközpont körül. Az egyetem a teljes terület mintegy negyedét, 20 hektárt hasznosít oktatási és kutatási célokra, itt épülne fel az ominózus Öthalmi Campus is.

(via MTI)

Az inkubátorház felújítását a Nemesi-féle Ferroép Zrt. kivitelezte, akkori ajánlatuk szerint több mint 1,7 milliárdért.

A 3300 négyzetméter hasznos alapterületű, háromemeletes egykori laktanyaépület gépészeti, erős- és gyengeáramú felújítását végezték el, laboratóriumokat, irodákat alakítottak ki. Az épület a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ székhelyeként működik majd. A 85 hektáros Science Park Szeged fejlesztésének következő lépése a járműipari kompetenciaközpont épületének kialakítása lesz. Az elektromobilitás korszakának kihívásaira fókuszáló járműipari centrumban jól felszerelt, egyetemi és vállalatok keretein belül működő laboratóriumokat hoznak létre.

Az SZTE mérnökképzés struktúraváltásához és kutatásokhoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztés további eleme a műszaki-technológiai és innovációs központ épülettömbjének kialakítása, amelyben tesztlaboratóriumok, oktatási, gyakorlati terek, konferenciaterem is helyet kap majd. A közeljövőben megvalósuló tervek között szerepel a látogató- és konferenciaközpont kialakítása is, valamint a campus épületének megépítése, mely modern lakhatási körülményeket biztosít a diákok és kutatók részére. Ez utóbbiról itt írtunk bővebben: