Mától oltási akcióhét: hatalmas sorok voltak délelőtt a szegedi oltóponton

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány november 22-28. között oltási akcióhetet indított a kórházi oltópontokon. Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik el és oltásuk érkezési sorrendben történik.

Ezért aztán a két szegedi helyszínen, a Török utcai Tüdőgondozó Intézetnél és a Vasas Szent Péter utcai rendelőnél is sorok alakultak ki, leginkább az utóbbinál, ahol a képek tanúsága szerint katonák is őrizték a rendet, valamint eligazították az oltásra jelentkezőket. A kórházakban reggel hét órától este hétig várják a jelentkezőket, akiknek beleegyezési nyilatkozatot kell kitölteniük. Természetesen nem csupán az oltási akcióhéten lehet megkapni a vakcinát, az időpontfoglaló előtte és utána is nyitva van. Minden kórházi oltóhelyen vannak foglalható dátumok, és a háziorvosokkal is fel lehet venni a kapcsolatot.

Mikor és hol tart az oltási akcióhét?

Az oltási akcióhét 2021. november 22. hétfő és november 28. vasárnap között zajlik a kórházi oltópontokon, egyes településeken szakrendelőkben is. 101 megyei és városi kórházban  várják az oltakozni szándékozókat  reggel 7 és este 19 óra között. A kórházak megemelt kapacitással készülnek az Oltási akcióhétre, Budapesten kiemelten emelik az oltópontok számát.

A Csongrád-Csanád megyei oltópontok:

  • Hódmezővásárhely, I. és II. oltóhely – Imre József utca 2. Régi Gyógyszertár – minden nap 7-19 óra között
  • Makó, I. és II. oltóhely – Kórház utca 2. Régi véradó – minden nap 7-19 óra között
  • Szeged, 2. oltóhely – Török utca 3-5. Tüdőgondozó Intézet – minden nap 7-19 óra között
  • Szeged, 14–16. oltóhely – Vasas Szent Péter u. 1-3. Rendelőintézet – minden nap 7-19 óra között
  • Szentes, 3. és 7–9. oltópont – Sima Ferenc u. 44-58. Rendelőintézet – minden nap 7-19 óra között

Mit vigyek magammal az oltásra?

Az oltásra érkezőket kérik, hogy hozzuk magunkkal személyi iratainkat (személyi igazolvány, TAJ-kártya), második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumokat. Nagyban meggyorsítja az oltást, ha magunkkal hozzuk kinyomtatva, kitöltve és aláírva a Hozzájáruló nyilatkozatot ( 3. oltás esetén is kell). Ne felejtsük otthon a maszkot sem!​

Időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni

Az Oltási akcióhét során  időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra akár az első, akár az elmaradt második, akár a harmadik oltásra. Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon. Nekik javasolják is az időpontfoglalást, így el tudják kerülni az esetleg sorban állást.

Ugyanakkor időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltásra. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik. Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, ez esetben őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével. Az első oltásra érkezőket fel tudják gyorsítani az oltási folyamatot, ha magukkal viszik kinyomtatva és kitöltve a  regisztrációs lapot és a Hozzájáruló nyilatkozatot.

Ötféle vakcina áll rendelkezésre

A kórházi oltópontokon ötféle vakcina áll rendelkezésre: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen és Sinopharm. A Szputynik már elfogyott. Az oltóorvosok segítenek a legmegfelelőbb vakcina kiválasztásában.

Megerősítő harmadik oltás felvétele

Az oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a megerősítő harmadik oltásukat szeretnék felvenni.  Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta.

12-17 évesek oltása az oltási akcióhéten

Az oltási akcióhéten a még oltatlan 12-17 éves gyermekek oltására is lehetőség van, ez esetben javasolt a szülői kíséret is az oltásra.