Tömeges, időpontfoglalás nélküli oltási akció indul november végén

Az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében a kormány november 22-28. között oltási akcióhetet indít a kórházi oltópontokon.  A kórházak országszerte – Budapesten kiemelten – megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják azon a héten a még oltatlanokat, és akár a második, harmadik oltást felvenni kívánókat is – írja a koronainfo.gov.hu.  

Az oltatlanok kivételesen előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek az oltópontra. Ez esetben regisztrációjukat a helyszínen végzik  el és oltásuk érkezési sorrendben történik.  Azoknak, akik már korábban regisztráltak az interneten,  továbbra is az időpontfoglalót javasoljuk akár az első, akár az elmaradt második vagy a harmadik oltásukat akarják felvenni. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól  is kérhetnek vakcinát, az üzemorvosok rendelkezésére bocsájtjuk az igényelt mennyiségű oltóanyagot.

Az oltási akcióhét november 22. hétfő és november 28. vasárnap között zajlik a kórházi oltópontokon. 101 megyei és városi kórházban várják az oltakozni szándékozókat reggel 7 és este 19 óra között. A kórházak megemelt kapacitással készülnek az oltási akcióhétre. Az oltási akcióhét során  időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra akár az első, akár az elmaradt második, akár a harmadik oltásra.

Időpontot azok tudnak foglalni, akik előzetesen regisztráltak a www.eeszt.gov.hu honlapon. Nekik javasolják is ezt, ugyanakkor időpontfoglalás nélkül is lehet érkezni az oltásra azon a héten. Ebben az esetben az oltás érkezési sorrendben történik. Az oltási akcióhéten azok az oltatlanok is mehetnek a kórházi oltópontokra, akik eddig még nem regisztráltak a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, ez esetben őket a helyszínen regisztrálják egy formanyomtatvány kitöltésével.

A kórházi oltópontokon öt féle vakcina áll rendelkezésre:

  • Pfizer,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Janssen és
  • Sinopharm.

Mint  ismert, a kormány lehetőséget teremtett a munkáltatók számára, hogy a többi dolgozó védelme érdekében munkafeltételként előírhassák az oltás felvételét. Az érintett, még oltatlan munkavállalók akár az oltási akcióhéten vagy azon kívül is felvehetik az első oltást. Emellett a nagyobb létszámú munkáltatók a megyei oltási munkacsoportokon keresztül oltóanyagot is kérhetnek a munkahelyi oltások megszervezéséhez. Az üzemorvosoknak rendelkezésükre bocsájtják az igényelt mennyiségű oltóanyagot.

Az oltási akcióhéten azok is érkezhetnek időpontfoglalás nélkül a kórházi oltópontokra, akik a harmadik oltásukat szeretnék felvenni.  Mindenkinek ajánlott a harmadik oltás felvétele, aki elmúlt 18 éves és már több mint 4 hónap eltelt a legutóbbi oltása óta – írják.