Vásárhely után Szabadkígyós is igényt tart a helyi Wenckheim-kastélyra

A hódmezővásárhelyi önkormányzat után a szabadkígyósi képviselő-testület egyhangúlag döntött arról, hogy ők is megpályáznák a helyi Wenckheim-kastélyt, és egy forintért kikérik annak pályázati dokumentációját – írja a Beol.hu.

Az önkormányzat azzal indokolta elhatározását, hogy az épület a község ikonikus településértéke, és a vezetés elkötelezett annak megőrzése mellett. Állításuk szerint a kastélyt kulturális örökségként kezelnék, amely országos jelentőségű értéket képvisel. Terveik szerint a kastély továbbra is látogatható maradna, és annak funkcióját megőriznék a jövőben is.

A további lépésekről a pályázati dokumentáció megismerését követően döntenek. Céljuk, hogy olyan döntést hozzanak, amely összhangban van az önkormányzat működőképességének megőrzésével és a műemlék fenntartásával.

Korábban Hódmezővásárhely is jelezte pályázati szándékát. A keddi közgyűlésen a város képviselői megszavazták, hogy pályázatot nyújtsanak be a szabadkígyósi Wenckheim-kastély tulajdonjogának megszerzésére. Márki-Zay Péter polgármester szerint ez a lépés megakadályozza, hogy újabb magyar kastély magánkézbe kerüljön, és szerinte a nemzeti kincseknek köztulajdonban kell maradniuk.

„Nem fogunk eladósodni, nem fogjuk túlvállalni magunkat, mert okosabbak vagyunk, és nem lopunk” – mondta Márki-Zay, aki gazdasági szempontból is előnyösnek tartja a kastély örökbefogadását, és hasonló lépéseket javasolt más önkormányzatoknak is.