Magyar Péterrel szövetkezne Márki-Zayék pártja, meghirdették a „szürkeállomány-védelmi programot”

Sem a jelenlegi kormányoldal, sem az ellenzék útját nem kívánja követni a Mindenki Magyarországa Néppárt (MMNP), hiszen van egy harmadik lehetőség is, a tisztesség útját járni, mondta a szervezet pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a párt egyik európai parlamenti képviselőjelöltje.

Ember Péter Pál úgy fogalmazott, uniós programjuk legfontosabb alapvetése az igazság, az egészség, a biztonság és a tervezhető jövő elve. Megemlítette, közös európai egészségügyi minimum bevezetését sürgetik a regionális különbségek csökkentése érdekében, a tervezhető jövő megteremtéséért pedig azt szeretnék elérni, hogy az uniós pályázati források közvetlenük jussanak el a kis- és középvállalkozásokhoz. Emellett szürkeállomány-védelmi programot hirdetnek, amelynek lényege az oktatás és a kutatás fejlesztése.

Molnár Róbert alelnök azt mondta, olyan rendszerre volna szükség, ahol a központi kormányzat partneri viszonyban áll az önkormányzatokkal. Közölte, polgármesterként két évtizede látja az önkormányzati szféra válságát és azt, hogy az államgépezet egy ideje rossz irányba fejlődik. Kormányoldalon kereszténységről beszélnek, miközben irgalmatlan lett ez az ország, a társadalom pedig mélyebb válságban van, mint a rendszerváltás előtt, fogalmazott a kübekházi polgármester.

Szalma Botond alelnök, kampányfőnök szerint jót tett a hazai belpolitikai állóvíznek Magyar Péter felbukkanása, és ő az első a Fideszből és a NER-ből lelépett politikus, aki visszaigazolta, hogy helyes volt mindaz, amit pártjuk a maffiaállam leépítéséről mondott. Mint mondta, remélik, hogy sikerül felrázni az apátiába süllyedt ellenzéki és passzív szavazókat. Jelezte, hogy szívesen működnek együtt Magyar Péterrel és pártjával, ám az MMNP "nem kíván megállni a kormánybuktatásnál", mert szerintük rendszert kell váltani, ennek pedig része a tényleges elszámoltatás.

Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Szövetséget, együttműködést ajánlunk – jelentette ki Szalma Botond, hangsúlyozva, ez nem fúziót jelent Magyar Péter pártjával, hanem azt, hogy egymás szövetségese, kiegészítője lehet a két formáció. Márki-Zay Péter elnök arról beszélt, negatív figyelemben részesülnek a hatalom részéről; a választási szervek nem engedik pártlogójuk teljes körű használatát, a kormányzat pedig igyekszik ellehetetleníteni kampányukat.