Március végére majdnem elértük a teljes évre tervezett költségvetési hiányt

Közzétette gyorsjelentését a Pénzügyminisztérium (PM) A kormány csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot címmel, amely szerint március végéig az államháztartás központi alrendszere 2 321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt – írja a 444.

A költségvetési törvény szerint idén az államháztartási deficit 2514,79 milliárd forint lett volna. Ennek most 92,3 százalékánál járunk, tehát kis túlzással három hónap alatt sikerült elérni az egész évre tervezett hiánycélt. Igaz, azóta már eldőlt, hogy a hiánycélt meg kell emelni. Most éppen nagyjából 4000 milliárdos deficitet jósolnak előre – negyedév alatt már annak is majdnem 60 százalékánál járunk.

A PM jelentése szerint ez úgy jött össze, hogy a központi költségvetés 2 338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt értek el.

A minisztérium megjegyzi: tekintettel arra, hogy egyes állampapírok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak márciusban is. A kamatkiadásokra fordított kifizetések összege csaknem a duplája az előző évi azonos időszak teljesítésénél. Meghaladták az egy évvel korábbi kifizetést a nyugellátásokra és a gyógyító-megelőző ellátásra fordított összegek is. 

A márciusig így elért 2 321,4 milliárdos deficit egyébként meghaladja a tavalyi első negyedéves hiányt is, ami 2089,66 milliárd forint volt.