Megszólalt a pedofilügyben kegyelmet kapott férfi, az ellenzék Novák Katalin lemondását követeli

Múlt héten pénteken derült ki, hogy Novák Katalin köztársasági elnök még tavaly április 27-én megkegyelmezett a bicskei gyerekotthon egykori igazgatóhelyettesének, aki az akkori igazgató által szexuálisan zaklatott gyereket arra kényszerítette, hogy vonják vissza vallomásaikat. Az igazgatóhelyettes annak ellenére segített a vallomás kikényszerítésében, hogy tudott arról, mivel vádolták meg az igazgatót, a vallomásokat még meg is fogalmazta a gyerekek helyett.

Az, hogy Novák miért adott kegyelmet a pedofilügyben bűnsegéd K. Endrének, egyelőre nem derült ki, de a köztársasági elnök az örmény elnökkel tartott sajtótájékoztatóján beszélt döntéséről. „Undorodom a pedofíliától, az egyik leggusztustalanabb, legsúlyosabb bűncselekménynek tartom. Az én elnökségem alatt nem volt, és nem is lesz kegyelem a pedofiloknak, ez így volt ebben az esetben is. A pedofilok elleni szigorú fellépésnek, a pedofilok nyilvántartásának bevezetésének én voltam az egyik leghangosabb élharcosa annak idején” – fogalmazott.

Hozzátette azt is, hogy van egy jogszabály-rendelkezés, aminek értelmében az elnöki kegyelmi döntések indoklása nem nyilvános. Szerinte ennek megfelelően minden kegyelmi döntés felvethet kérdéseket, ami természetes.

„Minden kegyelmi döntésre igaz az is, hogy természeténél fogva megosztó, és én az elém terjesztett több száz kegyelmi kérvényről minden esetben igyekszem a leginkább körültekintően dönteni”.

Novák Katalint az ügy miatt lemondásra szólították fel az ellenzéki képviselők a parlamentben. Mi több, az ellenzéki körökből származó, és a sajtóban megjelenő információk szerint az ex-igazságügyi miniszter Varga Judit is részt vett a pedofil igazgatót védő K. Endre kérelmében, mivel ő terjesztette azt fel a köztársasági elnöknek elbírálásra, és emiatt őt is lemondatnák a Fidesz-KDNP EP-listájának éléről.

Négy nap után a nagyobbik kormánypárt, a Fidesz is reagált a köztársasági elnök döntése nyomán kialakult közfelháborodásra. A párt frakcióvezetője, Kocsi Máté a Facebookon reagált a Novákot ért kritikákra. Leírta, hogy szerinte „az a baloldal, nagyon mélyen hallgasson, amelyik nem szavazta meg a pedofilellenes törvényt 2021-ben, amelyik nem támogatta, hogy a legsúlyosabb büntetést kapják a pedofilbűnözők, amelyik ellenezte a kereshető pedofilnyilvántartást és amelyik érvénytelenné akarta tenni a gyermekvédelmi népszavazást.

Kocsis azzal folytatta bejegyzését, hogy „akkor nem hangoskodott a Gyurcsány vezette baloldal, amikor Jámbor András párttársánál 70 ezer pedofil felvételt találtak, meg akkor sem, amikor Bauer Tamás, aztán meg a HVG sorra mentegette a pedofil bűnelkövetőket.” A poszt alatt kommentben saját maga védelmére kelt Jámbor, aki szerint Kocsis hazudik róla és terel. A baloldali politikus leírta, hogy nemcsak neki nincs köze a rágalmakhoz, de egyetlen eljárás se zajlik olyan ember ellen, akivel ő valaha egy szervezetben volt.

Eközben Sopronbánfalván tartottak kihelyezett kormányülést, ahová elment a Momentum is. A párt aktivistái megafonból játszották le Orbán Viktor miniszterelnök azon szavait, amiket 2020-ban a Kaleta-üggyel kapcsolatban mondott. Orbán akkor többek között úgy fogalmazott, „ilyenkor semmilyen büntetés nem tűnik súlyosnak. Ugyan a bíróság, meg az ügyészség járt el, de nincs ennek az ügynek vége”. A kormányülésen szólalt meg Novák Katalin döntésével kapcsolatban a Orbán Balázs is, aki nem zárta ki, hogy szándék esetén legyen párbeszéd az államfői kegyelmek indoklásának nyilvánosságra hozataláról.

A 444 találkozott a felmentett K. Endrével, akitől megkérdezték, szerinte jogos-e az, hogy kegyelmet kapott. A férfi több kérdésre is kitérő választ adott, de a végén annyit elmondott, korainak tartaná azt, ha most nyilatkozna az ügy kapcsán. Arra kérdésre, hogy mikor tartja majd ezt nem korainak azt felelte, hogy azt „az idő és a jóisten eldönti majd”. Az elnöki kegyelem iránti kérelemmel kapcsolatban a férfi hozzátette, hogy azt nem ő írta, de nem nyilatkozik azzal kapcsolatban, hogy ki tette meg ezt helyette.