Lázár ingyenessé tenné a tömegközlekedést a 14 éven aluliak számára

Teljes egészében ingyenessé tennék Magyarországon a 14 év alattiak utazását tömegközlekedéssel, írja a vg.hu Lázár János hétfő esti klubrendezvényen tett bejelentése alapján. A lap szerint nem derült ki, ennek kapcsán megszületett-e már a kormánydöntés, „a szövegkörnyezetből inkább úgy tűnt, hogy ez egy reális, komolyanvehető szándék”.

Az építési és közlekedési miniszter akkor említette meg mindezt, amikor arról beszélt, hogy az ország- és vármegyebérletek megjelenésével soha annyian nem használták a MÁV és Volán hálózatát, mint 2023-ban. Elmondása szerint mintegy 50–100 ezer olyan új bérletes jelent meg a rendszerben, akik eddig nem használták a közösségi közlekedést, és nagyrészt az új konstrukciónak köszönhetően tértek át.

Miközben számos kritika éri a közlekedés ágazatában végzett munkáját, arról nem esik szó Lázár szerint, hogy soha ennyien nem használták a közösségi közlekedés hálózatát, ami fontos visszajelzés neki, mert az ő felfogásában a tömegközlekedés, azon belül is a kötött pálya áll az első helyen a fejlesztések terén.

Elismerte, hogy a kínált szolgáltatás minimum kifogásolható,

de szerinte érdekes, hogy ezzel párhuzamosan az állam milyen nagyvonalú szolgáltatásokat fizet ki 800 milliárdból, mikor megrendeli a kapacitásokat a közlekedési cégeitől. Úgy véli, az energiahatékonyságon kellene javítani új járművekkel, mivel 2022-re a MÁV éves energiaköltsége megduplázódott, elérte a 180 milliárdot.